"Hitrejši sem kot lani poleti," je dejal Američan, ki pa je imel v sklepnem delu tekme kar precej dela v obračunu z Brazilcem Kaiem Almeido (1:55,85). Phelps, ki je v Indianapolis prišel neposredno po višinskih pripravah v Koloradu, je ob tem razkril, da se bo v prihodnjih mesecih v pripravah na poletno svetovno prvenstvo v Šanghaju bolj posvetil prav treningu delfina. "Danes sem vedel, da bo zelo tesno. Razliko sem naredil v podvodnem plavanju, saj mi gredo udarci z nogami pod vodo v tem trenutku res dobro," je še povedal Phelps.

Za najboljši letošnji dosežek na svetu je poskrbel tudi Američan Sean Mahoney, ki je prestal poletno prepoved nastopanja zaradi jemanja nedovoljenih poživil, 200 m prsno pa je zmogel v 2:11,47 minute. Z najboljšimi letošnjimi dosežki pa se lahko pohvalita tudi 15-letna Melissa Franklin na 100 hrbtno (59,56) in ameriška reprezentantka v daljinskem plavanju Cloe Sutton na 400 prosto (4:06,04).

Po razočaranju prvi dan pa je zmago zabeležil tudi ameriški svetovni prvak v 25-metrskem bazenu Ryan Lochte, ki je stopil na najvišjo stopničko na 100 hrbtno (54,08), kjer si je zmago razdelil z rojakom Mattom Greversom. Na 50 prosto je bil z 22,59 najboljši Jason Lezak, v ženski konkurenci je Dana Vollmer (25,09) le za stotinko ugnala reprezentančno kolegico Jessico Hardy.