Debatiralo se je, kaj vse bo novega, in vsak je navijal za svoje. Fotografi so si želeli odprtine za SD-kartice, ljubitelji e-knjig dvojne ločljivosti, kolumnisti fizične tipkovnice, dizajnerji bi hoteli zunanji disk in hišniki vtič za ročaj lopate. Nič od tega. iPad 2 je boljši od predhodnika ravno za toliko, da ga bo konkurenca tudi letos komaj (beri: nikakor) dohajala. Minilo je vendar že leto, pa še nihče ni niti približno ponudil česa podobno uporabnega za spodobno ceno. O ja, napovedovalo, obljubljalo in besedičilo se je dosti, v trgovinah ni pa ničesar pametnega. Ničesar s primerno ceno, ničesar, kar bi se množično kupovalo. Apple je na mobilnem tržišču glavni (po zaslužku, druge številke jih jasno ne brigajo) in tako bo še dolgo ostalo. Je jasno tudi po tem, da se še ob nobeni Samsungovi, Nokijini ali Googlovi predstavitvi nismo sproti in tako množično menili v spletnih klepetalnicah, in ne verjamem, da se kdaj bomo. Zagotovo se bo pa konec marca nekaj Slovencev na prvi dan prodaje spet srečalo v tisti tržaški trgovinici zraven amfiteatra.

iPad 2 je tanjši, lažji in hitrejši. Po novem ima dve mini kameri za videotelefonijo (fotkanje zmoreta le za silo), dvojni procesor in posodobljeno grafiko, kompas, žiroskop in izbiro med črnim in belim okvirjem. Ob napovedi belega okvirja se nehote nasmejem hkrati s tabo, informirani bralec, če se spomnim, da so lani podobno napovedali nov telefon z izbiro med črno in belo inačico, pa še do danes nismo videli belega iPhona 4! To pa zato, ker se jim je zataknilo v proizvodnji (belo ohišje je prepuščalo svetlobo in nagajalo fotoaparatu) in so ga kasneje kar zamolčali, kot da ga nikoli ni bilo, nikome ništa. Kar izginil je.

Na kratko, ničesar bistveno novega. Z Ministrom sva si kar oddahnila, da nama letos še ne bo treba kupovati novega iPada. Že vnaprej je pripomnil, da ga v strošek lahko vrže le morebitna dvojna ločljivost ekrana, razvadil se je ločljivosti svojega iPhona 4 - in sem se začuda strinjal. Ponavadi se prepirava, ker ne more preboleti zaprtosti operacijskega sistema, enkrat ga moram vprašat, zakaj ga pri Amazonovem kindlu to ne moti. Tam je to kar samoumevno. Kamere ne pogrešam, igric, ki bodo z novim grafičnim čipom kar letele, ne igram, belega si nikoli nisem želel. Kapaciteta pomnilnika se ni spremenila, če bi imeli inačico z 128 GB, bi si ga že bolj vroče želel, prostora za filme in risanke ni pri naši hiši nikoli dovolj. Tako pa niti izgovora nimam! Zelo me mika, zelo je seksi v tistem novem magnetnem ščitniku, ki se kar prisesa na ekran. Nekakšna pregibljiva roletna odejica v raznih barvah, ki jo je mogoče elegantno odlepiti, pospraviti v predal ali pa zložiti v podstavek. Nima smisla, da vam opisujem, je treba videti, na Applovi spletni strani imajo predstavitvene posnetke in fotke, pejte pogledat. Seksi do konca!

Edino, kar me še lahko premami, je možnost, da novi tablični aplikaciji iMovie in Garage Band, ki so ju predstavili na koncu, ne bosta hoteli teči na mojem starem iPadu. Kaj vem, mogoče zahtevata več procesorske moči ali pa novi žiroskop ali pospešeno grafiko - upam, da ne. Zanimivo, ravno nad tem delom predstavitve se je en kolega malo zmrdoval, mene je pa ravno to zrajcalo, ko so razkazovali virtualna glasbila z bobni vred. Pritisneš na gumb in že lahko prebiraš virtualne klavirske tipke ali pa na hitro zložiš kak preprost ritem na bobnih. Garage Band že dolgo uporabljam na namiznem računalniku za manj zahtevne glasbene projekte, ko je treba na kak video položiti avtorsko glasbo (krasti se ne sme!).

Kitar imam doma en kup, ko pa je treba dodati kak preprost klavirski akord, se moram mučiti z računalnikovo tipkovnico, ki nekako oponaša klaviaturo. Z bobni in ritmi je pa sploh križ. Po novem bom lahko vsaj za silo s prsti odpikal ritem na narisanih bobnih tako, kot jaz hočem, namesto da bebavo izbiram med prednaloženimi ritmi, med katerimi nikoli ne najdem res primernega. Če bo šlo, seveda.

Ja, so me že potolažili! Kolumno oddajam ob sredah, predstavitev se je ravno končala, med tipkanjem me je vmes po stari surferski navadi seveda že nekajkrat odneslo v splet. Malo pred polnočjo so na Ars Technici objavili pogovor s predstavnikom firme, zagotavlja, da bosta obe novi aplikaciji tekli tudi na mašinah prve generacije. Zvok, ki ga slišite, je moj globoki oddih.