To bi namreč lahko pripeljalo do tega, da bi moral Agrokor refinancirati tudi svoje obstoječe obveznosti, med drugim 400-milijonsko izdajo obveznice z izjemno visokim donosom, in zagotoviti več kapitala za prevzem Mercatorja. Zaradi vstopa v Mercator se bo moral Agrokor zadolžiti čez okvirje, na katere so doslej pristajali njegovi financerji, zato BPN Paribas opozarja, da bo treba čim prej uresničiti načrtovane sinergije. Povedano drugače: financerji opozarjajo, da bo moral Agrokor zaradi svoje astronomske zadolženosti čim prej prenesti odplačevanje dolga za prevzem na pleča Mercatorja.

Financiranje šele, ko bo zagotovljen uspeh

Dokumenti, ki jih ekskluzivno objavljamo tukaj, razkrivajo, da se Agrokor ves čas pripravlja na prevzem stoodstotnega deleža Mercatorja in ne le na nakup 50-odstotnega lastništva, kot je bilo razbrati iz njegovih javnih pojasnil. Tudi BNP Paribas med ključnimi vprašanji omenja, da bi bilo treba zagotoviti, da na ponudbo za prevzem v Sloveniji ne bomo gledali kot na sovražno. Kot je znano, ima prek največjih bank država še vedno posredno lastniški vpliv na Mercator, banke pa so tudi večinske lastnice Pivovarne Laško, ki prodaja 23-odstotni delež Mercatorja. Pri tem v BNP Paribas že vnaprej ocenjujejo, da ni pričakovati, da bi sedanje vodstvo Mercatorja podpiralo prevzem. Glede na to, da se Agrokor zaveda političnega nasprotovanja v Sloveniji, naj bi po nekaterih informacijah razmišljali o tem, da bi Republiki Sloveniji ponudili manjši lastniški delež in članstvo v nadzornem svetu. Vendar to ne bi preprečilo finančnega izčrpavanja Mercatorja za financiranje prevzema, opozarjajo poznavalci.

Oglejte si dokumente, ki razkrivajo Agrokorjeve načrte.

BNP Paribas opozarja tudi, da bi bilo treba v zelo kratkem času zagotoviti dodaten kapital, saj se bo prevzem pretežno financiral s posojili. Predvideno je, da bi prevzem financirale tri glavne banke, po trditvah naših virov naj bi to bile Unicredit, BNP Paribas in JP Morgan. Naj ponovno opozorimo, da brez soglasja EBRD kot 8-odstotnega lastnika Agrokorja projekta ne bo možno niti začeti, kaj šele izpeljati. Ključne banke naj bi bile v projekt financiranja vključene že ob oddaji ponudbe za odkup deleža od Skupine Pivovarna Laško. Nato pa naj bi v pogajanja za zagotovitev sindiciranega posojila vključili še preostale banke, pri tem BNP Paribas opozarja na problem zaupnosti. Banke naj bi po njegovi strategiji črpanje sindiciranega posojila zagotovile šele, ko bodo prepričane, da bo mogoče izpeljati prevzem Mercatorja. Po trditvah naših virov naj bi sicer v tem tednu Unicredit Banka Slovenije že pristala na izdajo bančne garancije, s katero bo Agrokor Pivovarni Laško jamčil za resnost ponudbe za nakup 23 odstotkov Mercatorja.

BNP Paribas bolj naklonjen prevzemu prek SPV

BNP Paribas predlaga dve inačici prevzema. Po prvi bi sto odstotkov Mercatorja neposredno kupil Agrokor, ki bi moral zaradi novih posojil prestrukturirati svoj obstoječi dolg, tako da je celotna finančna operacija ovrednotena na 1,95 milijarde evrov. Po drugi inačici pa bi prevzem izpeljali prek posebne, novoustanovljene družbe oziroma tako imenovanega SPV (Special purpose vehicle). Kot je razbrati, je BNP Paribas bolj naklonjen prevzemu prek SPV, med drugim zato, ker bi se s tem zmanjšal vpliv na Agrokorjev rating in ker bi potrebovali manj novih posojil. Lažja bi bila tudi pot do združitve Mercatorja s SPV, zaradi česar bi bilo lažje refinanciranje, ko bodo zapadle obstoječe obveznosti Agrokorja. Izpeljava obeh projektov temelji na sinergijskih učinkih, teh bi moralo biti že v prvem letu za 130 milijonov evrov.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si