V sistem enotnega parkiranja bo naknadno vključena tudi Reboljeva ulica, kjer se je postavljanje zapornice zapletlo zaradi neurejenega lastništva zemljišča.

Darja Pungerčar iz Ljubljanskih parkirišč in tržnic pravi, da pogovori z lastnico tega zemljišča še potekajo. Pungerčarjeva pa predvideva, naj bi bila dela na Reboljevi ulici končana v naslednjem tednu, potem bo tudi ta zapornica priključena sistemu parkiranja v BS 3.

A postavitev zapornic v soseski vsi stanovalci niso toplo sprejeli. Na včerajšnji dodatni dodelitvi kartic za odpiranje zapornic je namreč po besedah enega od tamkajšnjih stanovalcev njegovim sosedom zavrelo. Napovedovali so pritožbe pri županu, tožbe, vpili so, da bodo poklicali medije.

Nekateri so se prišli prepirat

Ko smo tudi sami obiskali prostore na Vojkovi ulici 73, so se strasti očitno umirile, saj je nekaj ducatov stanovalcev soseske čakalo na svoje kartice in spraševalo, kako bo potekal nadzor morebitnih kršitev, ali lahko pridobijo kartico in kakšne vrste kartic imajo na voljo. Stanovalka Maja je potrdila, da nekateri sosedi res nasprotujejo zapornicam, a zdi se ji, da je to edina možnost, da se parkiranje vsaj do neke mere uredi. "Mogoče to res ni najboljša rešitev, a ne vem, kaj drugega nam preostane. Zaradi tega smo vsaj dobili količke ob Vojkovi, tako da na pločnikih ni avtomobilov, ko se kaj dogaja v Stožicah," je še zaupala Maja.

Slaba volja zaradi zapornic pa kot kaže ne bo ostala le pri povzdigovanju glasov in prepiranju. Stanovalec Igor Ljubin je namreč na blogu z naslovom Divji zahod v BS 3 že pozval vse sosede, ki bi želeli skupinsko tožiti Mestno občino Ljubljana, naj mu posredujejo podatke in zaprosil kakšno odvetniško pisarno, da bi jih pri tej tožbi zastopala. "Rok za oddajo tožbe je 30 dni od trenutka, ko bodo dovozne poti zaprte, zato prosimo, da se prijavite čim prej," poziva Ljubin v imenu odbora, ki zapornicam nasprotuje, ker zapirajo javne poti in ker se ne strinja s ceno kartice.

"BS 3 ne zapiramo ljudem, ki tu živijo"

Ne glede na to, da je nekaj stanovalcev BS 3 očitno zagretih nasprotnikov zapornic, pa član koordinacijskega odbora za BS 3 Zore Lukin ne pričakuje nikakršnih težav in upa, da bo naslednje dni vse potekalo tako, kot mora. "Vemo, da to ni končna rešitev in da se bodo lahko pojavljale težave tehnične narave, ki jih bomo reševali sproti. Želimo in mislimo, da bo ta sistem omogočil boljše in bolj urejeno parkiranje," je dejal Lukin. Ob tem pa je poudaril, da vodilo koordinacijskega odbora in mestne občine ni bilo BS 3 zapreti tistim, k v naselju živijo. "S temi ukrepi smo želeli izključiti dnevne migrante, študente, ki pridejo na bližnje fakultete, zaposlene in recimo tiste, ki pridejo do BS 3 z avtomobilom, tu parkirajo in se z avtobusom odpeljejo v središče," je še pojasnil Lukin.

Zapornice marca in aprila poskusno

Darja Pungerčar je povedala, da bo sistem zapornic marca in aprila deloval poskusno. Spremljali bodo, ali je dogovorjeni režim ustrezen in ali resnično preprečuje pritisk zunanjih obiskovalcev. Ugotavljali bodo tudi, ali bi bilo treba obstoječi režim spremeniti, dopolniti dodatne upravičence in dovoljenja za kratkotrajne postanke. Lukin je dodal, da bo vsak vhod in izhod prek kartic za odpiranje zapornic evidentiran. Tako bodo po določenem času lahko opravili analizo, kako stanovalci uporabljajo kartice. Ob tem velja opozoriti, da pogoji uporabe določajo odvzem kartice, če bodo stanovalci sistem zlorabljali.

Včeraj je po eno brezplačno kartico dobil tudi vsak predstojnik posameznega bloka znotraj BS 3. Lukin je pojasnil, da so te kartice namenjene za izredne situacije, ko na primer stanovalec brez kartice ob selitvi, dostavi ali ob kakšnem drugem dogodku, vseeno potrebuje možnost z vozilom priti do stanovanja. "Iskali smo rešitve, da pokrijemo vse morebitne probleme," je razložil Lukin.

Stanovalci, ki so lahko zaprosili za največ dve kartici na stanovanje, bodo za eno kartico morali odšteti sto evrov na leto. Tisti, ki kartice nimajo, a potrebujejo parkirno mesto, pa Lukin predlaga parkiranje na parkirišču v športnem parku Stožice, kjer mesečna najemnina za parkirno mesto znaša 50 evrov.