Izjavo ministrice je označil za "veleizdajo slovenskega gospodarstva". "Z njo je diskreditirala vso slovensko energetsko in ekonomsko stroko, ki je sodelovala pri nastajanju in izvedbi tega projekta. "Blatenje projektov v državi, kjer je na vodilnem položaju pri gospodarskih vprašanjih, je praksa brez primerjave," je poudaril Sevčnikar, ki mu zaradi organiziranje domnevno nezakonite stavke v TEŠ še vedno grozi odpoved, in Radićevo pozval k odstopu. Ministrica Sevčnikarjeve izjave do zaključka redakcije ni komentirala.

Sevčnikarjevo izjavo, ki jo je ta poslal tudi predsedniku vlade Borutu Pahorju in Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), velja razumeti v kontekstu novega nadaljevanja "vojne za Šoštanj". Konec februarja se je namreč iztekel rok, do katerega bi morala vlada po prvotnih napovedih ministrice sprejeti končno odločitev glede več kot 1,2 milijarde evrov vrednega projekta. Ker tega vlada (še) ni storila, so pobudo znova prevzeli vodilni akterji iz Šaleške doline. Že včeraj je tako velenjski župan in poslanec SD Bojan Kontič dejal, da Radićeva "predvsem išče razloge za prekinitev projekta", direktor Premogovnika Velenje Milan Medved pa poudaril, da "scenariji brez bloka 6 niso primerni za slovenski prostor".

Darja Radić ima pred najbrž odločilno fazo "vojne za Šoštanj" najmanj dve težavi. Prva je taktične narave. Zdi se, da je pri argumentiranju skepse do projekta (domnevno pod vplivom prvega moža direktorata za energijo Janeza Kopača) preveč stavila na karto zalog premoga, na katero vsaj po prvih izsledkih iz študije nemške družbe DMT IMC Montan Consulting ne more več računati. Tudi apliciranje polemike o javnih naročilih v energetiki na pogodbo TEŠ z Alstomom bi lahko prikrivalo nepripravljenost sprejemati politične odgovornosti za odločitve.

Druga težava ministrice je povezana z njeno dejansko (politično) močjo. Poleg tega, da je za kadrovska imenovanja v večini energetike po novem pristojna AUKN, je paradoksalno, da gradnjo bloka 6 podpira tudi novo vodstvo Holdinga slovenske elektrarne (HSE), ki je na površje priplavalo po "oranžnem cunamiju". Prav od HSE pa bo odvisen končni izid "vojne za Šoštanj". Prvega septembra letos se namreč izteče mandat najvplivnejšemu šaleškemu energetiku Milanu Medvedu, o njegovem morebitnem ponovnem imenovanju pa bo odločal tričlanski nadzorni svet, v katerem sedita dva predstavnika HSE.

primoz.cirman@dnevnik.si