Muamer al Gadafi namreč poseduje 7,6 odstotni delež Juventusovih delnic in velja za največjega delničarja Torinčanov. A to niti ni edina vez klana Gadafi z italijanskim nogometom, saj je sin libijskega diktatorja v preteklosti Al-Saadi Gadafi nekoč celo zaigral v prvi italijanski ligi.

Pri naših zahodnih sosedih je dogajanje v Libiji v zadnjem mesecu dni izjemno aktualna in pereča tema. Mediji tako pišejo o izjemno dobrih odnosih, ki jih ima njihov premier Silvio Berlusconi z Gadafijem, hkrati pa tudi opozarjajo na mogoče posledice, ki jih nestabilnost Gadafijevega aparata lahko pusti na njihovem nogometu. "Juventus trepeta zaradi krize v Libiji,“ komentira trenutno situacijo v Juventusu italijanska sedma sila. A libijski kapital ni prisoten le v torinskem klubu, temveč v celotnem italijanskem nogometu.

Libijski investitorji so namreč 7,6 odstotni lastniki milanske banke UniCredit, slednja pa je glavni delničar Rome, še enega italijanskega nogometnega velikana, ki je lansko leto prvenstvo končal na drugem mestu, za Interjem. Milanska banka se zaradi izrednih razmer v Libiji že pogaja s Thomasom Di Benedettom, podjetnikom, ki je zainteresiran za nakup kluba in predstavlja zadnje upanje za rešitev prezadolženega kluba.

Tako Roma kot Juventus pa v Italiji nista osamljena primera. Videmska Perugia je še en klub, ki podrobno spremlja dogajanje v severnoafriški državi. Za njih je nekoč zaigral tudi nogometaš, ki so ga označevali za izjemno talentiranega, mnogi pa so ob tem dobili vtis, kot da gre za naslednjega Peleja ali Maradono. Ta nogometaš ni bil nihče drug kot Al-Saadi Gadafi, sin libijskega diktatorja.

"Al-Saadi nogometaš? Ne bodite smešni!“

Al-Saadi je bil kar trikrat proglašen za najboljšega libijskega nogometaša( med leti 2001 in 2003), kljub dejstvu, da ga selektor Francesco Scoglio ni nikoli vpoklical v reprezentanco. Scoglio je namreč o sinu libijskega diktatorja imel posebno mnenje, ki se ga nikoli ni bal povedati niti pred televizijskimi kamerami. "Al-Saadi nogometaš? Ne bodite smešni,“ je za italijansko oddajo nekoč dejal selektor, ko so ga povprašali o Al-Saadijevih nogometnih veščinah. Prav nevpoklic diktatorjevega sina v reprezentanco pa je Scoglia tudi stala službe.

Al Saadi Gadafi (AP)

Al-Saadi Gadafi je v začetku prejšnjega desetletja (leta 2002) bil tudi igralec Perugie, istočasno pa je opravljal tudi funkcijo v nadzornem odboru Juventusa. A njegova nogometna kariera v Serii A ni trajala dolgo, saj je za klub zaigral le enkrat. To se je zgodilo 2. maja leta 2004, ko je zaigral proti nikomer drugem kot Juventusu.  "Nogometašu“ se je sicer priložnost ponudila še enkrat, ko je v dresu Udineseja za nekaj minut stopil na igrišče proti Cagliariju, to se je zgodilo po tem, ko je odslužil trimesečno kazen zaradi jemanja prepovedanega poživila nandrolona.

Gadafi tudi v AC Milanu?

Italijanski premier Silvio Berlusconi in Muamer al Gadafi (Reuters)

V mesecih pred politično krizo v Libiji, so italijanski mediji pisali celo o morebitnem prihodu Gadafijevega klana v AC Milan, katerega lastnik je sam Silvio Berlusconi. Zloglasni italijanski predsednik vlade je menda želel klub prodati prav svojemu dobremu prijatelju Gadafiju, a te informacije niso bile nikoli potrjene.