V četrtek bo uvodna tekma nastop v mešanih štafetah. Po odpovedi Jakova Faka zaradi ozebline na desnem kazalcu bodo slovenske barve na uvodni tekmi branili Teja Gregorin, Andreja Mali, Janez Marič in Klemen Bauer. Postava je enaka kot na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma v Južni Koreji, ko je slovenska vrsta zasedla 12. mesto, z jasnim ciljem, da mora biti uvrstitev v Rusiji zdaj boljša.

"Naš osnovni cilj je ena uvrstitev do petega mesta, dve do desetega. Seveda pa si vsi želimo medaljo," je pred odhodom v Sibirijo, kraj s 70.000 prebivalci skoraj 2000 kilometrov vzhodno od Moskve, povedal vodja slovenskih reprezentanc Matej Oblak.

Želje so podobne kot na zadnjem prvenstvu v Pjeongčangu, kjer je s srebrom na posamični tekmi presenetila Teja Gregorin. Slednja je priznala, da ji proge v Hanti Mansijsku ležijo, enako pa velja za ostale slovenske tekmovalce in še vedno so peto mesto Tomasa Globočnika na posamični tekmi, deveto mesto Marka Dolenca v zasledovanju ter peto mesto Janeza Ožbolta, Tomasa Globočnika, Janeza Mariča in Marka Dolenca v štafeti najboljše posamične slovenske moške uvrstitve v omenjenih disciplinah, dosežene pa so bile na prvenstvu leta 2003 prav v Hanti Mansijsku.

Favoriti na letošnjem prvenstvu prihajajo iz znanih taborov. Nemci napovedujejo najmanj šest medalj, njihovi glavni orožji sta mlada Magdalena Neuner in izkušena Andrea Henkel. Na medalje računa tudi kopica ruskih tekmovalk, pa Finka Kaisa Mäkärainen, Švedinji Helena Eckholm in Anna Carin Zidek, Norvežanka Tora Berger, Belorusinja Darja Domračeva in druge, ki so letos posegale najvišje v svetovnem pokalu.

V moški konkurenci so v vlogi favoritov predvsem Norvežani - Emil Hegle Svendsen in Tarjei Boe, pa Francoz Martin Fourcade in drugi ... Zanimiv bo tudi nastop najuspešnejšega biatlonca vseh časov Norvežana Oleja Einarja Björndalna, ki je v svetovnem pokalu trenutno na 11. mestu, a ne skriva, da si želi še povečati zbirko 34 medalj s svetovnih prvenstev, med katerimi je 14 zlatih. Skupaj so Norvežani letos na 19 tekmah svetovnega pokala dosegli kar 11 zmag. Najboljši pa so bili Norvežani že na zadnjem prvenstvu, ko so osvojili osem medalj, štiri zlate. Tri posamične zmage so takrat pripadle prav Björndalnu.

Ta se je na prvenstvo pripravljal v italijanskem Obertilliachu in izpustil tudi zadnji tekmi svetovnega pokala v ZDA. "Treniral sem dobro. Vsa testiranja so pokazala, da sem zelo dobro pripravljen. Sam bi rad videl, da bi imel kakšno tekmo več, saj tekmovalna praksa še kako prav pride na tekmah, a mislim, da sem se odločil pravilno," je pred odhodom dejal Norvežan.

Veliko uspeha si želijo tudi v ruskem taboru. Prireditelji obljubljajo, da bo prvenstvo še precej boljše kot pred sedmimi leti, zato si želijo tudi tekmovalni uspeh.