''Umakni se iz politike v menzo''

Okoli pol šeste ure zvečer se je na Trgu Cvetja zbralo okoli 20 mladih, število pa je v pičle pol ure naraslo na 300 protestnikov. Vendar je šlo za mirno obliko protesta, za svojega ''glasnika'' so si izbrali opernega pevca Dalija Mora. Tudi policija jim ni posvečala prevelike pozornosti, so pa, v primeru, da bi se znova odpravili osvajat Markov Trg, ponovno postavili barikade na vseh poteh, ki vodijo do parlamenta.

''Ne morete mirnim protestnikom reči, da so huligani'', je dejal samooklicani vodja protesta Ivan Pernar in dodal, naj ''se (Jadranka Kosor, op.p.) raje umakne iz politike in gre v neko menzo pripravljat krompirjevo solato.''

''Hrvaška policija, podkupnina in korupcija!''

Protestniki so nato uro kasneje odšli proti Markovemu trgu, ki ga je varovalo približno 30 vozil intervencijske policije. Ko so jih na Radičevi ulici pričakale barikade, so protestniki začeli vzklikati: ''Hrvaška policija, podkupnina in korupcija'', ''HDZ lopovi, Hrvaško ste zaj***li'', proti policiji pa je poletela tudi steklenica. Prej omenjeni operni pevec je nato z megafonom pozval ljudi, da naj ne mečejo stvari v policijo, saj ta le opravlja svoje delo, ter dodal naj se počasi obrnejo nazaj, saj nima smisla nadaljevati do Markovega trga: ''Lahko bi tekla kri, in tega nihče ne želi.'' Protestniki so ga poslušali in z vzkliki ''gremo pred HDZ'' odšli.

Protest razpuščen, množica ostala

Okoli 1000 protestnikov je ob sedmi uri zvečer prišlo pred središče HDZ, policija jih do stavbe ni spustila, saj so postavili živi zid. Proti možem v modrem je zopet letelo nekaj steklenic, slišali so se kriki ''Mi vas plačujemo!''.

Organizatorji protesta so poskušali množico pomiriti, a ker jim to ni uspelo, so protest razpustili in dejali, da v takem protestu ne bodo sodelovali.

Zbrana množica se je kljub temu odločila, da bodo poskušali najti drugo pot do stavbe HDZ, a so povsod naleteli na barikade. Le nekaj 100 protestnikom je uspelo priti od stavbe skozi eno od ulic, ki je bila najverjetneje preširoka, da bi jo policija zaprla. Vseeno so jih možje postave tam ujeli in popolnoma obkolili.

Pretentali policijo

Okoli osme ure zvečer so protestniki področje okoli središča HDZ zapustili in se napotili v mesto. Prišli so so Narodne univerzitetne knjižnice, tam pa so jih ponovno pričakale strnjene vrste policistov.

Nato so poskušali policijo prinesti naokoli. Večina se je začela vračati nazaj v mesto, nenadoma pa so se ustavili. Kot so možje v modrem ugotovili, se je del skupine od protesta odcepil in se želel skrivaj prebiti do tako želenega Markovega trga. Kljub vsemu jim ni uspelo zato so se, utrujeni od večurnega teka in hoje po mestu, odločili za bolj ''gandijevski'' pristop. Posedli so se po ulici in policiji vpili, da jih imajo radi.

Eden od policistov je nagovoril protestnike z besedami, da mu je žal, a ji ne more spustiti čez barikade, ter jih poprosil, naj se umaknejo vsaj pet metrov od njih. Po krajšem odmoru se je množica okoli 22 ure z vzkliki, da ''pametnejši popusti'' začela razhajati. Policiji so le še zabrusili, da bodo prej ali slej tudi oni stopili na stran naroda. Neuradni vodja protesta je za Index takrat povedal, da nameravajo oditi od domovanja Jadranke Kosor.

Gremo h premierki domov

Malenkost kasneje so policijska in službena vozila popolnoma obkolila domovanje premierke. Na kraj je prispela ogromna množica novinarjev in seveda, protestnikov. Policija je slednje prestregla že v okolici stadiona nedaleč stran in jih pozvala, naj gredo domov. Eden od sosedov Kosorjeve je povedal, da je v enem trenutku vhod v premierkino hišo stražilo 20 policistov.

V okolici je bilo tudi nekaj policistov brez uniform, ki so se razkrili šele, ko je eden od protestnikov, v vidno opitem stanju, nekako prodrl čez barikade in začel pred domovanjem Kosorjeve vpiti ter jo zmerjati z vsemogočimi žaljivkami. Policija ga je začela loviti, a jim je pobegnil, slišati pa je bilo celo sosede, kako so skozi okna svojih domov vpili na policijo, naj ''reveža pustijo pri miru.''