Ne glede na to, ali bodo zeleno-beli nastope med šestnajstimi najboljšimi evropskimi klubi končali na zadnjem ali tretjem mestu, so lahko v ljubljanskem taboru ponosni na dosežke v tej sezoni. Union Olimpija, ki se je še oktobra borila z golim preživetjem, je po nekaj odmevnih zmagah postala najprijetnejše presenečenje evrolige in hkrati v prestolnici ter širše poskrbela, da je bila košarka znova tema pogovorov številka ena.

Evroligaško sezono Uniona Olimpije lahko razdelimo na dva dela, se pravi predtekmovanje, v katerem so zmaji dobesedno blesteli in v dvorani Stožice nabirali skalpe slavnih moštev, ter Top 16 oziroma drugi del, v katerem so doslej dobili le eno tekmo, uvodno gostovanje v Rimu.

Nastop v Barceloni, ki bo v začetku maja gostila zaključni turnir evrolige, je za Union Olimpijo neke vrste nagrada za dobro opravljeno delo, hkrati pa tudi priložnost za zapravljeno zmago v zadnjih sekundah tekme v Stožicah, ko je Kenny Gregory zgrešil met za zmago.

Barcelona je ne glede na to, da tekma ne odloča o ničemer, nesporni favorit. Še posebej, ker je v zadnjem obdobju v vrhunski formi. Prejšnji teden je kot prva ekipa po skoraj letu dni zmagala v vroči dvorani Arena v Tel Avivu in tako na lestvici skupine F prehitela Maccabi, med vikendom pa je v derbiju španskega prvenstva deklasirala še Cajo Laboral. Varovanci trenerja Xavija Pascuala vodijo v ligi Acb z izkupičkom 19-3, pred štirinajstimi dnevi so zanesljivo postali zmagovalci španskega pokala, po zmagi nad Maccabijem pa so tudi najuspešnejša ekipa v evroligi. V petnajstih nastopih so izgubili le trikrat; doma s Fenerbahčejem in v gosteh pri Sieni in Lyetuvos Rytasu.

Trener zeleno-belih Jure Zdovc je pred odhodom v Španijo zadovoljen z zdravstvenim stanujem igralcev, saj se bo ekipi pridružil tudi rahlo poškodovani Sašo Ožbolt, predvsem pa ga veseli, da je njegovo moštvo navkljub slabi igri zmagalo na zadnjem gostovanju v ligi NLB v Podgorici. Ljubljančani bodo namreč po koncu evrolige vse moči usmerili v jadransko konkurenco, kjer štiri kroge pred koncem rednega dela zasedajo tretje mesto in imajo tako vse možnosti za preboj na zaključni turnir najboljše četverice.

Pinkney zapušča Union Olimpijo

Košarkarski klub Union Olimpija se je danes razšel z ameriškim centrom Kevinom Pinkneyem. Slednji je v Ljubljani pustil dober pečat v začetku sezone, v zadnjem času pa prispeval bistveno manj. Ker je bilo nezadovoljstvo obojestransko in naraščajoče, sta se klub in igralec danes razšla s sporazumno prekinitvijo pogodbe.

Pinkney je v evroligi nastopil na desetih tekmah rednega dela in dosegal povprečno 14,4 točke in 4,5 skoka, v top 16 je stopil na parket na petih tekmah s povprečjem 3,2 točke v povprečno desetih minutah igre. V ligi NLB je v povprečno 17 minutah dosegal deset točk in štiri skoke.

Janez Rajgelj, direktor Uniona Olimpije: "S Kevinnom Pinkneyem smo se danes sporazumno razšli. Želja po prekinitvi sodelovanja je bila obojestranska, zato smo se zmenili hitro in brez težav. Verjamemo, da smo skupaj sprejeli odločitev, ki je v tem trenutku dobra za obe strani, saj se v zadnjem času nismo več videli na skupni poti. Igralcu se zahvaljujemo za prispevek, ki ga je dal moštvu in mu želimo veliko sreče pri nadaljevanju športne poti."