"Potrebujemo podporo vlad. Samo one imajo pravne vzvode, s katerimi lahko pridejo do informacij, prisluškujejo telefonskim pogovorom in lahko preiščejo prtljago. Mi tega ne moremo," je na sedežu Moka v Lozani dejal Rogge in opozoril, da zaradi stavnih goljufij šport izgublja zaupanje gledalcev. "Vlade, športne zveze in legalne stavnice bi se morale združiti v boju, saj gre za ohranitev športa," meni Rogge.

Rogge se bo zaradi te problematike v torek sestal s predstavniki mednarodnih športnih zvez, predstavniki Interpola in nekaterimi ministri iz Avstralije, Velike Britanije, Kitajske, Francije, Nemčije in Italije. V teh državah gredo po Roggejevem mnenju v pravo smer pri pravnem preprečevanju spletnega stavnega kriminala, ki zahteva tesno sodelovanje športnih in organov pregona.

"Če ne bomo odločno ukrepali, se bo ta kriminal razširil tudi do olimpijskih iger," je opozoril prvi mož krovne olimpijske organizacije. Po neuradnih predvidevanjih naj bi se v nelegalnih stavniških poslih "obrnilo" na desetine milijard dolarjev, žarišča pa naj bi bila predvsem v vzhodni Evropi in Aziji.

Rogge se zavzema tudi za to, da bi legalne stavnice morale del dobička nameniti športnim organizacijam in njihovim programom za preprečevanje nepravilnosti pri stavah.