Gre za dostavo standardnih pisem, navadnih pisem do 20 gramov in dopisnic, tako v notranjem kot mednarodnem poštnem prometu. Prihodnji teden se bodo tako s soglasjem regulatorja trga (Apek) podražile za tri cente oziroma okoli desetino. Potrošnik bo sicer še vedno na boljšem kot decembra lani, ko se je na omenjene storitve obračunaval DDV, a je pomembna razlika: 20 odstotkov ne bo več odtegovala država.

Naš nacionalni poštni operater sicer že redno, vsako leto poviša ceno rezerviranih storitev (standardna pisma, navadna pisma do 20 gramov in dopisnice) za tri cente. Vseeno je običajno minilo več kot leto dni, tokratna podražitev pa sledi tisti iz avgusta lani, torej pred sedmimi meseci.

Na Pošti so sicer z univerzalnimi poštnimi storitvami v letu 2009 (za lani še ni na voljo podatkov) ustvarili 80 milijonov evrov prihodkov, od tega večino z rezerviranim delom. Z njimi so takrat pridelali kar 15,8 milijona evrov izgube, ki pa so jo pokrivali z ostalimi storitvami (trgovsko in komisijsko blago, srečke, stave, loto...). Tako jim je uspelo ustvariti več kot 23 milijonov evrov dobička pred davki, za temi rezultati pa družba ni zaostala niti lani, vsaj sodeč po rezultatih v času od januarja do novembra. V prvih enajstih mesecih je namreč ustvarila slabih 21 milijonov evrov dobička pred davki, kar je štiri odstotke več kot v istem obdobju leto prej ter 35 odstotkov nad načrti.

tomaz.modic@dnevnik.si