Z današnjim dnem začne teči enomesečni rok, da upniki vpišejo pretvorbo svojih terjatev v lastniške deleže, in sicer je za uspeh dokapitalizacije potrebno pretvoriti vsaj 85 milijonov evrov. Dokapitalizacija pa potem dejansko stopi v veljavo s potrditvijo prisilne poravnave, ki je predvidena za konec aprila ali začetek maja.

Predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak in predsednik nadzornega sveta podjetja Matevž Slapničar sta z današnjim izidom skupščine zadovoljna. Prepričana pa sta, da tudi pri vpisu kapitala ne bo težav. Pri dokapitalizaciji naj bi sodelovale predvsem banke z nezavarovanimi terjatvami in večji dobavitelji. Nova lastniška struktura bo odvisna od razmerja navadnih in ločitvenih upnikov, ki se bodo odločali za konverzijo, Pesjak pa računa, da bodo novi lastniki imeli okrog 60-odstotni delež.

Naslednja prepreka, ki jo mora Merkur preskočiti za uspeh prisilne poravnave je poleg zadostnega vpisa kapitala s strani upnikov tudi reprogram 300 milijonov evrov zavarovanih dolgoročnih posojil. Ta je bil že del pogajanj med vodstvom Merkurja in bankami pred samo predložitvijo načrta finančnega prestrukturiranja. Ob dogovorih o likvidnostnem posojilu, pa je bilo določeno, da mora biti do konca februarja sklenjen tudi reprogram.

Ker se je sama odobritev likvidnostnega posojila precej zavlekla, se banke in Merkur dogovarjajo, da bi tudi rok za reprogram ustrezno zamaknili. Kljub temu vodstvo Merkurja računa, da bo dogovor o reprogramu, ki predvideva, da se glavnica ne odplačuje do leta 2016 in je obrestna mera za prihodnji dveh leti 1- oziroma 1,5-odstotna, sklenjen že prihodnji teden.

Skrajni rok za reprogram kreditov je do potrditve prisilne poravnave s tem, da bi reprogram veljal od datuma začetka poravnave, od 2. novembra lani. Prav tu naj bi bilo še nekaj nesoglasij z bankami, ki bi si želele, da bi reprogram stopil v veljavo z začetkom tega leta. "Reprogram je za Merkur vsaj tako pomemben kot dokapitalizacija in na tem področju so banke še dolžnik," je opozoril Pesjak.

"Mislim, da bodo potem finančni pogoji za preživetje Merkurja zagotovljeni in da se sanacija premika iz pravnofinančnega dela v poslovni del, v ukrepe na področju poslovanja in tu bo odločilno, ali bo Merkur dosegel poslovni rezultat, ki ga je planiral," je poudaril predsednik uprave in dodal, da bodo pomladni meseci ključni za uspeh načrta finančnega prestrukturiranja, saj mora takrat mesečna prodaja za pozitivno poslovanje preseči 20 milijonov evrov.

Lastniki so na današnji skupščini za nova člana nadzornega sveta po obsežnih menjavah v lastništvu imenovali Vanjo Markojo Jeraj iz Abanke Vipa in Mira Medveška. Ponovno so obravnavali tudi poslovno poročilo za leto 2009, saj je izredna revizija pokazala drugačne poslovne rezultate od tistih, ki jih je prikazala tedanja uprava. Seznanili so se, da bilančnega dobička ni bilo, ter razrešnice nekdanji upravi in nadzornemu svetu za leto 2009 niso podelili.

Imenovali pa so tudi posebnega revizorja, ki bo preveril vodenje posameznih poslov v obdobju od aprila 2007 do začetka prisilne poravnave. Revizor bo ugotavljal višino oškodovanje premoženja Merkurja in na podlagi ugotovitev, bo podjetje vložilo odškodninske tožbe proti nekdanjemu vodstvu.

Na današnji skupščini, ki je bila končana v dobri uri in na kateri ni bila napovedana nobena izpodbojna tožba, je bilo prisotnega 82-odstotkov kapitala. Izmed večjih delničarjev je manjkal Merfin ki se na skupščino ni pravilno oziroma pravočasno prijavil. Merfinu je po tem, ko so mu banke in podjetja, ki jim ni mogel več odplačevati kreditov za menedžerski prevzem Merkurja, zaplenile zastavljene delnice nakelskega podjetja, ostal le še 8,8-odstotni delež Merkurja.

Predstavniki delničarjev, ki so se skupščine udeležili, so bili po njej redkobesedni. Brez komentarja so bili predstavniki 25-odstotnega lastnika - Ananke und Beteilinguns avstrijske Hypo Alpe Adria Bank International in 19-odstotnega lastnika - kranjske Save. Na hitro je z novinarji spregovoril finančni direktor Iskratela, ki ima v Merkurju več kot šestodstotni delež, Metod Zaplotnik. "Prva bitka je dobljena, vojna še čaka," je poudaril.

Prvi nadzornik Merkurja pa je o poteku postopka prisilne poravnave pojasnil, da se na kakšnih točkah, kot je bila na primer napaka pri sklicu skupščine, vedno zatika. Vendar so to manjše ovire, ki na uspeh ne vplivajo bistveno. "Dejstvo je, da so na samem poslovnem področju vidni rezultati ukrepov in verjamem, da bo tudi prodaja predvsem malim podjetjem in samostojnim podjetnikom ponovno uspela bolj zaživeti, kar se bo odražalo v rezultatu," je zaključil.