V ospredju bodo detajli, brez evforije. V idealnih zimskih razmerah je Fabjanova dosegla četrti čas kvalifikacij, Višnarjeva petega, Majdičeva 16. Junakinja Ribinska je polfinale ujela kot srečna poraženka po času, kot edina od naših. "Proga je bila navidezno lahka, a najbolj zahrbten del je bil na koncu z dolgo ciljno ravnino. Odločali so metri. Oslo bo povsem drugačen. V četrtfinalu sem naredila malo napako pred vrhom klanca, naredila se je luknja v zavetrju za Bjoergnovo, zato sem porabila veliko moči za ulov. V polfinalu sem še najbolj čutila slabše drsenje smuči. Niti izza zavetrja nisem mogla napadati. To moram še analizirati. Kaj to pomeni za Oslo? Randallova je zmagala že januarja v Liberecu, brani srebro s SP. Karte čez štiri dni se bodo verjetno premešale. Pravilo, da zmaga na generalki zlata na velikih tekmah ne prinaša, mi je kar všeč," se je pošalila Fabjanova.

"Nisem razočarana," so bile prve besede Katje Višnar. "Mislim, da sem do zadnjega ovinka vse fantastično odtekla. Potem sem ob Randallovi naredila malo napako pri izbiri koridorjev, izgubila sem hitrost, kar je bilo v dolgi, zame kar predolgi ciljni ravnini preveč. Sprint pač. Imela sem dobre kvalifikacije. Počutim se močno. Zraven sem. Sedaj moram le vse pozitivno nesti s sabo na Holmenkollen, kjer bo proga daljša za minuto, težja, s krajšo ciljno ravnino," je pristavila Blejka.

Petra Majdič je izgubila tudi rdečo majico vodilne sprinterke, oba dneva pa je delovala utrujeno, brez dinamita. "Brezno" (pre)napornega treninga pred odhodom ni bilo omenjeno kar tako. Čeprav je napovedala preizkus taktične različice s hitrim začetkom, je bila na sobotni "desetki" že na vrhu prvega klanca po 1,7 kilometra z 20. vmesnim časom. Nepremagljiva Bjoergnova, ki je v soboto slavila že 46. posamično zmago v svetovnem pokalu in po vseh statistikah prehitela Jeleno Vaelbe, je Majdičevi že "naložila" 20 sekund. Aiku Saarinen, ki je začela minuto za Petro, jo je ujela in prehitela. Vseeno Majdičeva slovi po izredno dobri regeneracijski sposobnosti in pravilo, da ob zaostanku dveh minut ni mogoče sanjati o kolajni, zanjo ne velja.

"V ekipi okoli Petre ni prisotnega nobenega strahu ali napetosti. V miru gremo na svetovno prvenstvo v Oslo. Pričakovali smo, da so rezultati lahko taki, saj vemo, česa je Petra sposobna. Vsak dan je lahko bolje. Po sobotni tekmi smo bili malce bolj v skrbeh, ker Petra ni potegnila pravega koraka. Sprint je bil že njena realnost, le ob taktičnem teku ni mogla izstopati. Dva dneva, oba povsem drugačna. Tudi sam menim, da slabi ali dobri dosežki po enem tednu še nič ne pomenijo," je povedal trener Ivan Hudač.