POP TV je v četrtek poročal, da celjska kriminalistična policija preiskuje podjetje Betnava, ki prenavlja istoimenski dvorec v lasti mariborske nadškofije in ki naj bi za pridobitev skoraj dveh milijonov evrov evropskih sredstev ponaredilo več dokumentov. Na gospodarskem ministrstvu so zato na sodišče podali predlog za izvršbo premoženja.

Mariborska nadškofija je nato danes pojasnila, da je zahteva za izplačilo javnih sredstev, ki jo je družba Betnava leta 2009 naslovila na ministrstvo za gospodarstvo, temeljila na dveh plačanih začasnih gradbenih situacijah, ki ju je na podlagi plačanega materiala in sklopa opravljenih gradbenih del, ki so bila deloma res še v fazi izvajanja in naj bi se v tem sklopu v celoti zaključila do konca novembra 2009, izdal Vegrad.

Zahtevo so na ministrstvo za gospodarstvo naslovili po tem, ko je posvetovalni odbor projekta obnove dvorca pridobil informacijo, da je pri gradbeni situaciji možno upoštevati tudi plačan gradbeni material. To jim je na podlagi izkušenj zagotavljal tudi Vegrad.

"Prepričani smo bili, da zahteva ni bila v nasprotju s predpisi, kar se je potrdilo tudi z izplačilom zahtevka s strani ministrstva za gospodarstvo. Zato zavračamo očitke o potvarjanju dokumentov, saj je bil edini cilj pravilna izvedba projekta in tudi prikaz gradbenih poročil," je v sporočilu za javnost zapisal urad za odnose z javnostmi pri mariborski nadškofiji.

Vegrad nadalje naj ne bi imel resnih namenov

V nadaljevanju se je sicer izkazalo, "da Vegrad očitno ni imel resnega namena nadaljevati z deli, saj je dela intenzivno opravljal le še nekaj časa, nato pa je dela povsem upočasnil, praktično ustavil". Velika večina plačanega materiala tudi ni bila nikoli dostavljena kljub zagotovilu, da se nahaja v posebnem skladišču Vegrada, pojasnjujejo.

"Vodstvo Vegrada je Betnavi nenehno obljubljalo intenzivno nadaljevanje investicije, vendar se to ni zgodilo. Na ta način sta postali Betnava in posledično nadškofija žrtev neposlovnega odnosa projektnega partnerja oz. izvajalca gradbenih del, kar smo navedli tudi v skupni kazenski ovadbi zoper Vegrad in odgovorne osebe," so dodali.

V mariborski nadškofiji so ob tem ločeno za STA pojasnili, da je nadškofija podjetju Betnava dala poroštva za najem posojila zdaj že nekdanjim lastnikom te družbe. To je storila zato, da bi omogočila uspešno prenovo dvorca Betnava.

Nadškofija je bila seznanjena z dejstvom, da so pri spremembi lastništva družbe Betnava njeni lastniki postali duhovniki iz njihovih vrst. Nadškofija sicer "načeloma ne odobrava, da bi duhovniki ustanavljali podjetja, toda v tem primeru je naredila izjemo, ker ni imela drugih možnosti, če je želela nadaljevanje projekta revitalizacije", so pojasnili za STA.

Tudi novi družbeniki so za prevzem poslovnih deležev družbe Betnava najeli posojilo pri banki s poroštvom nadškofije. Krediti prvih družbenikov so poplačani, nadškofija pa ima za to pisno potrditev banke, so zapisali.