Kot so zgodbo obnovili na POP TV, je januarja 2008 šest fizičnih oseb iz kroga Krekove družbe, mariborske nadškofije in njenih podjetij v podjetje Betnava, ki je bilo ustanovljeno za predelavo istoimenskega dvorca, vložilo vsaka po 380.000 evrov.

Maja 2008 je tedanji mariborski nadškof Franc Kramberger podpisal poroštvene pogodbe, s katerimi da so omenjene fizične osebe dobile kredite, s tem denarjem pa nato zaprosile in od ministrstva za gospodarstvo tudi dobile evropska sredstva v višini skoraj dveh milijonov evrov.

Nato pa so pristojni po nadzoru ugotovili, da je prišlo do hude zlorabe. Prenova dvorca, za katero naj bi se Betnava povezala z Vegradom, se je namreč ustavila, kljub temu pa so na ministrstvo še naprej pošiljali izplačilne zahteve, ki so bile po besedah Marjana Hribarja z ministrstva "nerealne, neresnične in v bistvu tudi zavajajoče".

Kot je povzela televizija, naj bi podjetje namreč zahtevalo denar za delo, ki jih sploh niso opravili. Hribar pa je za POP TV potrdil, da so na policijo podali ovadbe tako odgovornih oseb kot nadzornikov zaradi ponarejanja listin.

Podjetje Betnava, ki je po podatkih POP TV lansko leto končalo v rdečih številkah, naj bi dolgovalo denar tudi bankam. Denarja za vračilo evropskih sredstev nima, država pa nima vzvodov, da bi denar izterjala. Ministrstvo po besedah Hribarja nima drugih garancij "kot te, da smo na sodišče dali predlog za izvršbo premoženja".

Sodišče je izvršbo odredilo, a čeprav je ministrstvo zahtevalo prepoved razpolaganja, javno dostopni podatki kažejo, tako POP TV, da je sodišče kljub sodni odredbi dovolilo menjavo lastništva. Od 13. januarja je podjetje Betnava v lasti drugih petih fizičnih oseb, ki so vsi v službi mariborske nadškofije, poleg tega pa so vsi duhovniki in tako uradno nimajo premoženja, iz katerega bi država lahko poplačala dolgove, ki jih je ustvarilo podjetje.

Odgovorov s strani mariborske nadškofije na POP TV niso uspeli pridobiti.