Julija lani je ministrstvo za zdravje objavilo dve naročili za svetovalne storitve, eno za svetovanje na področju zdravstvenoekonomske politike, drugo za storitve podjetniškega in menedžerskega svetovanja. Obe naročili sta bili izbranima ponudnikoma oddani za popolnoma enako vsoto, 117.600 evrov brez DDV. Ko je šlo za zdravstvenoekonomsko politiko, je ministrstvo za zdravje morebitnim ponudnikom že vnaprej sporočilo, da pride v poštev zgolj en ponudnik, to je podjetje Neracon Aleša Živkoviča, ko gre za podjetniško svetovanje, pa je bilo ime svetovalke Barbare Stegel v javnosti objavljeno skoraj tri tedne prej, kot je bilo objavljeno naročilo ministra Marušiča na portalu javnih naročil.

Živkovič je septembra lani posel, katerega časovno obdobje v javnem naročilu ni določeno, prejel brez konkurence. Ministrstvo za zdravje je v objavi javnega naročila zapisalo, da lahko želeno naročilo izpolni le podjetje Neracon. Živkovič je kot predstavnik omenjenega podjetja sodeloval kot ministrov svetovalec pri predlogu zakona o zdravstveni dejavnosti. Ob tem so na ministrstvu med drugim pojasnili, da Živkovič sodeluje tudi v "različnih delovnih skupinah, je predsednik številnih skupin s področja priprave podzakonskih aktov s področja zdravil in predsednik ministrovega posvetovalnega organa, to je strateškega sveta za sistem zdravil". Vse navedeno je Živkovič po pojasnilih ministrstva opravljal brez plačila.

Živkovič je z ministrstvom za zdravje sodeloval že prej, med drugim tudi prek svojega podjetja Inerhc, katerega solastnik je še Mićo Mrkaić. Podjetje Inerhc je leta 2008 po podatkih Gvin ustvarilo nekaj več kot 87.000 evrov prihodkov, leto kasneje pa so ti znašali nekaj manj kot 60.000 evrov. Dobiček leta 2008 je dosegel 3000 evrov, leto kasneje pa 6600 evrov. Živkovič je zdaj na ministrstvu za zdravje dobil naročilo za svetovanje pri številnih zakonih, med drugim o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, lekarniški dejavnosti, galenskih izdelkih in transplantacijah. Podjetje Neracon, katerega edini lastnik je Živkovič, je leta 2008 ustvarilo 61.000 evrov prihodkov, dobiček je znašal nekaj več kot 20.000 evrov, leto kasneje pa 63.000 evrov prihodkov, dobiček pa je znašal 28.000 evrov.

Če je bil Živkovič edini prijavljen na razpis, je imela Barbara Stegel tri protikandidate. Da bo Stegelova ministrova svetovalka, je časnik Finance poročal že konec junija lani, čeprav je bil javni razpis, na podlagi katerega je Stegelova za obdobje 24 mesecev in plačilo 117.600 evrov dobila mesto svetovalke, objavljen šele sredi julija. Stegelova, ki se je kot samostojna podjetnica za stike z javnostjo registrirala sredi junija lani, pojasnjuje, da je junija (mesto svetovalke za odnose z javnostjo v Mercatorju je zapustila s 1. julijem) z ministrstvom za zdravje sodelovala na podlagi naročilnice. Če ne bi dobila posla na javnem razpisu, bi pri ministru Marušiču zasedla eno od štirih delovnih mest, ki jih je dobil na razpolago, je pojasnila.

Kaj so na ministrstvu za zdravje naloge nekdanje svetovalke za odnose z javnostjo v Istrabenzu in nato v Mercatorju? Ministru svetuje pri finančni vzdržnosti zdravstvenega sistema, konceptu financiranja zdravstva, ureditvi visokokakovostnega in stroškovno učinkovitega poslovanja izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ocenah zakonskih in podzakonskih predlogov, pripravi zakonov o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravstvenem varstvu ter zdravstvenem zavarovanju in podobno. "Njene izkušnje izhajajo iz dolgoletnih izkušenj v gospodarstvu in so v timih, ki pripravljajo spremembe in strategije ter so večinoma sestavljeni iz predstavnikov javne uprave, nadvse dobrodošle in uporabne," so nam pojasnili na ministrstvu, ki pa ima za komuniciranje zdravstvene zakonodaje sklenjeno pogodbo s Studiem 3S.

katja.svensek@dnevnik.si