Soul, glavna sestavina njegovega zadnjega albuma, je bil vedno Benova ljubezen, že odkar je prvič še kot majhen deček slišal peti Michaela Jacksona. Čeprav je prišlo tudi srednješolsko obdobje Prodigyjev in Johnnya Rottna, ko si je moral zaradi pritiska vrstnikov v obdobju mladostniške želje po vključitvi nadeti boj grob obraz, je v samoti še vedno prepeval solzave komade Boyz II Men.

Odkril je, da je za takšno petje tudi glasovno sposoben, in na začetku njegove glasbene poti, ko je začel pisati besedila in se sam učiti igranja kitare, so ena za drugo nastajale same soul pesmi. "Pesmi so bile čisto ljubezenske. Star sem bil 14 let in še nikoli zares zaljubljen, a razumel sem, kaj naj bi ljubezen pomenila. Takrat je imela skoraj vsaka pesem v naslovu 'ljubezen'!" je Drew povedal v nekem intervjuju.

Nihče ni hotel poslušati trapastega "belčka"

Želel je, da bi bila njegova glasba všeč tudi drugim, a nihče ni hotel poslušati "belčka", ki prepeva trapaste ljubezenske komade. Poskusil je z rapom, a tudi to ni obrodilo sadov: "Rapal sem o sebi, kako mi je ime in kako sem super ... Ampak vse skupaj je bilo za en 'drek'. Nikogar ne zanima, kje je moja soseska, ne prodajam droge in nisem zvodnik – zakaj bi kogarkoli sploh zanimalo?"

Takrat pa se je zgodil tudi preboj ameriškega belega raparja Eminema in Ben je uvidel, da je lahko to, kar je, da lahko rapa tudi "z glasom belčka" iz londonskega East Enda: "Bil je naravnost briljanten, spremenil je pravila igre. Ni spremenil le belega rapa, spremenil je vse. Dokazal je tudi, da je v hip hopu lahko tudi kaj drugega poleg prstanov, denarja in kurb."

Ben je pričel v svojih pesmih na svoj način pripovedovati zgodbe iz sveta, v katerem je odrasel. Nekatere temeljijo na njegovem življenju, kot na primer pesem "Mama Loves A Crackhead" (Mama ljubi narkomana), v nekaterih pa skozi izmišljene junake opisuje resnične dogodke. Tako je za pesem "Kidz" (Mulci) navdih dobil pri umoru šolarja v južnem Londonu.

Alter ego v zaporu

Leta 2006 je nastal njegov prvi album "Who Needs Action When You Got Words", ki ga zaznamuje grob, glasen, jezen in ponosen hip hop. Od takrat pa je Ben odrasel in lani izdal soul album "Defamation of Strickland Banks"; njegova zgodba se vrti okoli težke in osebnostno spreminjajoče izkušnje zapora.

V albumu "nastopa" Benov alter ego Strikland Banks; uspešen soul pevec in zvezdnik, ki ga po krivem obsodijo in pošljejo v zapor, kjer se mora spopasti s popolnoma drugačnim načinom življenja in težavami, kakršnih si prej ni niti zamišljal. Album nas popelje skozi celotno njegovo potovanje, ki ga doživimo v prvi osebi in so nam tako njegove izkušnje veliko bliže.

Ta album je Plan B v nekaj mesecih povzdignil do prave soul zvezde našega časa, Ben pa že napoveduje novega, ki bo nadaljevanje zgodbe o Stricklandu, le da se z njim vrača k svoji drugi ljubezni, hip hopu.

Če bi radi Plan B prisluhnili tudi v živo, vam Dnevnik.si v nagradni igri podarja BREZPLAČNO VSTOPNICO!

Na Dnevnikovem profilu na Facebooku nam v komentarjih pod novico o koncertu Plan B napišite, zakaj bi si prav vi zaslužili dve karti za sobotni koncert. Izbrali bomo najbolj izviren odgovor. Časa imate do 17. ure.