Dopoldanski smuk je na poledeneli 2920 metrov dolgi progi Kandahar 1 najhitreje opravila Avstrijka Elisabeth Görgl, v torek že zmagovita smučarka na superveleslalomu. Drugi čas je imela Švicarka Dominique Gisin (+ 0,26), tretjega pa Švedinja Anja Pärson (+ 0,27). Tina Maze je bila pred drugim delom tekme deseta (+ 1,11), Maruša Ferk pa 23. (+ 2,67).

Mazejeva je zelo dobro opravila z zgornjim delom smukaške proge, saj je bila pri prvem merjenju časa 16 stotink pred dotlej vodilno Gisinovo, pri drugem je zaostajala le za devet, pri tretjem pa že za več kot pol sekunde (+ 0,54). Do cilja se je razlika povečala še za 31 stotink ali več kot sekundo za Görglovo.

Ferkova je januarja 2009 s tretjim mestom na slalomu v Ga-Paju osvojila svoje doslej edine stopničke v svetovnem pokalu. V smuku je nastopila solidno, smučala ves čas v podobnem ritmu in za Görglovo zaostala za nekaj več kot dve sekundi in pol.

Podoben smuk kot Mazejeva je uprizorila Pärsonova, le da s še večjimi odstopanji. Pri drugem merjenju časa, ko je bila 1,17 sekunde pred Görglovo, je bilo videti, da si bo že po polovici nastopa priborila neulovljivo prednost. A je bila v spodnjem delu, ko je povsem zgrešila idealno linijo, prepočasna celo za vodstvo in je s tretjim mestom in 0,27 sekunde zaostanka začela popoldanski del kombinacije. Poleg Mazejeve, Görglove in Pärsonove so imele dobra izhodišča v boju za odličja tudi Fenningerjeva (4., + 0,40), Švicarka Lara Gut (5., + 0,71) in Američanka Julia Mancuso (9., + 0,91).

Slovenki odlični v slalomu

Drugi del kombinacije, slalom, je na progi Gudiberg s ciljem ob olimpijskem stadionu z znamenitima skakalnicama postregel z napetim razpletom in novim uspehom slovenskega športa. Najprej je bila dolgo v vodstvu Ferkova in je ni ugnala niti obolela Maria Riesch. Tudi Mazejeva se je na slalomski progi odlično znašla in jo izvrstno odpeljala, saj je na cilj prišla s kar sekundo in 27 stotink prednosti ter tako postavila drugi čas proge. V startni hišici je čakalo še osem tekmovalk,  prehiteti pa jo je uspela za pičlih devet stotink le še kasnejša zmagovalka Avstrijka Anna Fenninger, ki je bila po smuku četrta. Bron je osvojila Švedinja Anja Paerson.

Tina ni razočarana, kljub temu, da je za las zgrešila zlato

"Vesela sem, da sem končno osvojila stopničke tudi v superkombinaciji, kar mi doslej še ni uspelo. Dobro sem opravila tako prvo kot drugo preizkušnjo. Škoda je sicer teh devetih stotink. Če bi razmišljala, potem bi jih gotovo lahko kje našla in nadoknadila. Vseeno pa sem zadovoljna, posebej glede na to, kar se mi je dogajalo v zadnjem mesecu," je dejala Mazejeva. "Težko je bilo vse potisniti vstran in ne misliti na to, da ti smola preprečuje pot na vrh. Poslušala pa sem svojega očeta, ki mi je dejal, da v takih trenutkih pomaga vztrajnost in vesela sem, da so se njegove besede potrdile," je še dodala Črnjanka.

Pred slalomom je bila na desetem mestu. "Skušala sem se čim bolj sprostiti in spočiti mišice, ki so bile zelo utrujene. Tako težkega smuka ne pomnim, nekatere smučarke so v cilj prišle po tleh, druge komajda še po nogah. Bilo je zelo zahtevno in pomembno je bilo, da smo počitek izkoristili. Blizu slalomišča je bil hotel, kjer smo to lahko opravili. Na startu slaloma sem skušala pozabiti vse negativne misli zadnjega obdobja. Pred slalomom sem bila živčna, vendar mi je to uspelo nadzorovati," je po dvajseti slovenski medalji alpskih smučarjev na velikih tekmovanjih svoje razpoloženje opisala Mazejeva.

Naš poročevalec: Vzdušje v slovenskem taboru je odlično. Tina bo kotirala visoko tudi v veleslalomu.

Med pogovori z Mazejevo, Massijem in ostalimi iz slovenske reprezentance Dnevnikov poročevalec Andraž Rožman ni občutil nobenega grenkega priokusa. "Seveda bi si Tina želela osvojiti tudi zlato kolajno, ki jo je že nekajkrat zgrešila le za nekaj stotink, a danes zagotovo ni slabe volje. Ob prihodu v cilj je sicer tudi sama pomislila na zlato, tudi ostali v našem taboru so bili skoraj prepričani, da bo Tina na koncu prva in nihče ni pričakoval, da jo bo ob težavah favoritinj potem premagala Anna Fenninger. A vzdušje v slovenskem taboru je vseeno odlično," je za dnevnik.si povedal Rožman.

"Kljub dobremu slalomskemu nastopu Tinina glavna disciplina ostaja veleslalom, kjer je prav gotovo kandidatka za novo medaljo. Na roko ji gredo tudi težave v nemškem taboru, kjer imata Kathrin Hölzel in Viktoria Rebensburg zdravstvene težave. Ravno Nemki sta Tino v veleslalomu premagali na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, tako da si lahko v četrtek obetamo še eno dobro predstavo Mazejeve," je o obetih pred nadaljevanjem še dodal Rožman.

Mazejevi je ob uspehu čestitala tudi nemška nogometna legenda Franz Beckenbauer, ki se te dni mudi v Garmish-Partenkirchnu. “Kaiser“ Franz si je vzel tudi nekaj minut za pogovor z našim novinarjem, kjer je poleg komentarja o Mazejevi, povedal tudi nekaj besed o Milivoju Novakoviču. Pogovor si preberite v jutrišnji tiskani izdaji Dnevnika.