Zadnji uradni podatki iz tretjega lanskega četrtletja kažejo, da se je javni dolg Hrvaške povzpel celo že na 133,9 milijarde kun. S tem Hrvaški skupni dolg znaša 40,7 odstotka hrvaškega bruto domačega proizvoda.

Za odplačilo dolgov in financiranje proračunskega primanjkljaja se bo tega leta hrvaška vlada primorana zadolžiti za nadaljnjih 3,9milijarde evrov. Poleg dolgov Hrvaško bremenijo še „blagajniški zapisi“ in kratkoročne dolžniške obveznosti z dospetjem prej kot v letu dni v skupni vrednosti 2,8 milijarde evrov. Dodatna težava hrvaškega gospodarstva je tudi to, da bo v kratkem k temu znesku potrebno prišteti še poroštva, ki jih bo potrebovala hrvaška ladjarska industrija. Ta bodo po pisanju portala Seebiz zagotovo bremenila državni proračun. Na hrvaškem ministrstvu za finance o špekulacijah glede poplačila dolga ladjedelnic iz državnega proračuna (še) ne želijo govoriti.

Prav tako je Hrvaška vlada izdala še za 3,6 milijarde poroštev podjetjem kot so Hrvatska Poša, Hrvatske Željeznice in drugim. Cene zadolževanja na hrvaškem ministrstvu za finance še ne želijo ugibati, dodajajo pa, da se bonitetna ocena Standard&Poors' ne bi smela bistveno poslabšati. Po znižanju bonitetne ocene bo zadolževanja hrvaške zagotovo nad 6,75 odstotka, kolikor znaša obrestna mera za zadolževanje hrvaške trenutno.