Iz sončne Slovenije, v kateri je v zadnjih dneh že zadišalo po pomladi, do mrzlega Kazana je slovenski prvak potreboval celoten ponedeljek, da je prek Moskve dospel na cilj. Moralo v ekipi je dvignila zadnja zmaga v srednjeevropski ligi proti Salonitu, a za uspeh v Rusiji bo potrebno še precej več. Ker direktno v "Playoffs 6" vodita le dve zmagi na dveh tekmah, mora ACH za morebitno napredovanje najprej zmagati (razlika v nizih ni pomembna) in izenačiti izid v zmagah na 1:1, nato pa dobiti še dodatni, zlati niz. Po tem nenavadnem sistemu tekmovanja je Zenitu v teoriji tako dovolj le 15 osvojenih točk v zlatem nizu, pred tem pa lahko mirno zmago prepustijo gostom iz Slovenije.

"Zagotovo bomo dali vse od sebe, nato pa moramo upati, da bo prišel tudi ugoden rezultat. Drugega recepta ni. Hkrati pa bi bilo zelo priporočljivo, da Zenit ne bo tako brezhiben, kot je bil pri nas. Seveda se zavedamo kakovosti ruske ekipe, a ta tekma je za nas poseben izziv," je optimističen trener ACH Volleyja Igor Kolaković, nič drugačne volje pa niso niti njegovi varovanci. "V Kazan nismo prišli zgolj zaradi formalnosti. V minulem tednu smo trenirali zelo kakovostno, tako da se bo to - vsaj upam, poznalo tudi na sami tekmi," pravi kapetan Andrej Flajs in dodaja: "Vsekakor so Rusi pri nas igrali enkratno in to jim je treba priznati. O njih imamo dovolj podatkov. Če bomo izpolnjevali vsa trenerjeva navodila na igrišču, nam bo zagotovo lažje, ob tem pa se zavedamo, da je Kazan v tem trenutku v vrhunski formi."

Proti Salonitu je bil eno najboljših predstav v dresu ACH prikazal nizozemski korektor Kay van Dijk, ki pa v ligi prvakov ne dobi veliko priložnosti, saj je pred njim v prednosti Alen Šket. "Gre za našo zadnjo priložnost in moramo jo izkoristiti," je bil jasen nizozemski orjak z 215 centimetri, kako pa sploh priti do priložnosti, pa je razkril kanadski libero Daniel Lewis: "Izboljšati moramo naš odnos in igrati tako, kot sicer znamo. Ključno je, da se osredotočimo na našo igro in drug na drugega. Verjamem vase in v naše moštvo, a samo verjeti v nekaj, ne bo dovolj. Preprosto moramo delati."

Precej večji učinek kot na prvi tekmi bo moral ponuditi tudi Dejan Vinčić, saj se prav njegova dobra igra in asistence v največji meri odražajo tudi na soigralcih. Pred odhodom na vzhod je bil zelo odločen: "V Rusijo ne odhajamo z belo zastavo, ampak s ciljem, da se nasprotniku učinkovito postavimo po robu in da dokažemo, da naše moštvo sodi v ligo prvakov. Mogoče je tudi, da bodo tokrat Rusi imeli slab dan in da nam bo tudi to šlo na roko, čeprav se na to nikakor ne zanašamo. Želimo si zlatega niza in želimo si zmage."