27-letnica je končno dočakala svoj veliki trenutek in dokazala, koliko je mogoče doseči z izjemno voljo. Tekačica z Bleda (ŠD Gorje) je pred šestimi leti že nastopila v svetovnem pokalu, potem pa se je ubadala z vrsto težav, predvsem zdravstvenimi (ščitnica). Pred to sezono se je poročila v bližino Trbiža, s statusom brezposelne začela sezono kot pridružena reprezentantka samoplačnica in začela vaditi pod vodstvom Vladimirja Korolkeviča. Po nekaj odličnih nastopih v celinskem pokalu, predvsem v drsalni tehniki, je izvrstno pripravljenost potrdila s 16. mestom. Dosežka ji kljub prepolovljeni konkurenci nihče ne bo mogel oporekati. Okoli nje ni "eksotinj". No, po polovici teka v klasiki je bila Soklič - Cossettinijeva bolj na repu kolone (26. vmesni čas), že 1:31 minute za tedaj že vodilno Justyno Kowalczyk, ki je zlahka vpisala novih 100 točk za tretji veliki globus. V drsalnem delu je Mirjam vklopila "turbo", zaostala le še dodatnih 20 sekund, prehitela deset tekačic, tudi Barbaro Jezeršek (24. mesto), in se veselila dosežka kariere in vozovnico za Holmenkollen.

"V klasiki ne zmorem teči hitreje, če se še tako mučim. V 'skajting' pa sem res letela, stopnjevala ritem in na koncu še sprintala. Imela sem odlične smuči," je življenjski tek opisala Cossetinijeva, ki je tako le dvignila vzdušje pred današnjim sprintom, kjer Fabjanova branil lansko zmago, Višnarjeva lovi prve stopničke, dosežek kariere pa bo zagotovo vpisala tretja Blejka Alenka Čebašek, vprašanje le, kako visoko. V nedeljo bo še štafetna tekma kot generalka za Oslo.

Na drugem koncu sveta, na biatlonski tekmi svetovnega pokala v Presque Isle na ameriškem severu, sta nekdanji tekačici, Teja Gregorin in Andreja Mali vpisali 12. in 27. mesto, Jakov Fak in Klemen Bauer pa 21. oziroma 23. mesto. Prav v teku pa je Gregorinova, ter tudi vsi ostali, tokrat videla tisti "minus". Za dvanajsta uvrstitev med petnajsterico v sezoni jo trdno med najboljšo deseterico. "Tekaško se zaradi prehlada, ki sem ga prebolela pred tednom, še ne počutim najbolje. Zadovoljna sem, da sem zadela 'ničlo' stoje, kjer sem delala prej največ napak. Mislim, da sem naredila prav, ker se nisem na startu brezglavo zapodila, proge tu so težke," je pripomnila Teja Gregorin, ki je začela šele z 39. vmesnim časom po prvi tretjini, zadnjo tretjino pa je odtekla celo hitreje kot Švedinja Helena Ekholm, z zmago nova vodilna v svetovnem pokalu. V našem taboru velika pričakovanja gojijo pred današnjo mešano štafeto (Mali, Gregorin, Bauer, Fak). Sanjajo več kot peto mesto na Rudnem polju.