"V CPM d. d. smo dobili plače za december, a brez potnih stroškov, plačila malice in drugih obveznosti, ki gredo v maso prisilne poravnave. V ostalih dveh družbah, v katerih so ta teden že prejeli del decembrskih plač, pa niso prejeli zadnjega dela plače. Plačilo so obljubili do 10. februarja," je za STA pojasnila Matulova. Družba CPM Vzdrževanje in obnova cest zaposluje 140, CPM Investicije pa 27 delavcev.

Sindikat je zato na današnjem sestanku sklenil, da stavko napovejo za 22. februar, saj želijo vanjo zajeti tudi izplačilo januarske plače, ki je predvideno za 18. februar. Do takrat so namreč zaposleni tudi na kolektivnem dopustu. Kot je še povedala Matulova, mora vodstvo družbe za odpoved stavke poplačati preostali del decembrskih plač do 10. decembra ter do 18. februarja poplačati januarsko plačo.

Mariborsko okrožno sodišče je 12. januarja začelo s postopkom prisilne poravnave v CPM, za prisilnega upravitelja pa je bil imenovan Silvo Zorec. Sodišče je upnike pozvalo, da najpozneje do 14. februarja prijavijo svoje terjatve. Navadnim upnikom je mariborsko gradbeno podjetje, ki jim dolguje 68 milijonov evrov, predlagalo, da se odrečejo 65 odstotkom svojih terjatev. Dobro tretjino terjatev bi jim CPM povrnil v šestih letih in pol.

Sicer pa se je ta teden z vodstvom družbe in prisilnim upraviteljem prvič sestal tudi upniški odbor, katerega vodenje je prevzel predstavnik Petrola Uroš Ilić, ob njem pa v odboru sedijo še predstavniki Banke Celje, NKBM, NLB in Gorenjske banke. Prvi mož CPM Janez Škoberne jim je predstavil razmere in načrt finančnega prestrukturiranja. Svojega mnenja pa o načrtu tokrat še ni želel izraziti prisilni upravitelj, češ da je za to še prezgodaj.

Upnike zanima možnost dokapitalizacije

Upnike je glede na danes objavljeno poročilo na spletni strani Ajpesa zanimala predvsem možnost dokapitalizacije družbe, ki je v 70 odstotni lasti CPM Holdinga, med lastniki pa so poleg malih delničarjev še NKBM, Janez Škoberne, Mestna občina Maribor in občina Slovenska Bistrica. Škoberne jim je povedal, da od lastnikov ne gre pričakovati sodelovanja pri sanaciji, prav tako jim je zagotovil, da premoženja iz matične družbe niso prenašali na hčerinska podjetja.

Škoberne je o poslih v naslednjem obdobju upnikom še povedal, da imajo z družbo Alpine Bau sklenjeno pogodbo, da so njihovi podizvajalci za vse posle v Sloveniji, večja dela na lokalni ravni pa nameravajo pridobivati preko hčerinskih podjetij. V kolikor v Sloveniji ne bo investicij, CPM ni zmožen preživeti, če pa te bodo, je načrt finančnega prestrukturiranja podcenjen, je upnikom še povedal Škoberne.