Jesih je na novinarski konferenci izpostavil, da učitelji dopolnilnega pouka v slovenskem jeziku v svojih okoljih širijo in uveljavljajo slovenski jezik.

Seminar za učitelje, ki je potekal od 19. do 29. januarja v Kopru in Ljubljani, je organiziral urad vlade za Slovence v zamejstvu v sodelovanju z ministrstvom za šolstvo ter Zavodom RS za šolstvo. Udeležilo se ga je 14 učiteljev, 12 iz Argentine ter po eden iz Peruja in Avstralije.

Namen seminarja je bil vzpodbuditi udeležence k pridobivanju novih idej, kako pritegniti k šolskim tečajem nove udeležence, še posebej mladino.

Seznanili so se z metodami za poučevanje slovenščine kot drugega/tujega jezika ter drugimi vsebinami, ki jih potrebujejo, da bi mladim pa tudi ostalim posredovali prvine njihove izvirne kulture in jezika. Končni izdelek seminarja pa je glasilo Naše delo.

Sklepne prireditve sta se udeležila tudi Roman Gruden z ministrstva za šolstvo in šport ter Brigita Rupar z zavoda za šolstvo, ki sta gostom predstavila področja delovanja obeh ustanov ter izpostavila e-šolstvo, v katero je vključenih prek tisoč spletnih učilnic.

Sogovorniki so še povedali, da si Slovenija prizadeva usposabljati učitelje za poučevanje slovenščine in drugih predmetov v slovenskem jeziku v sobotnih šolah v prekomorskih državah.

Udeleženci seminarja pa so si bili enotni v tem, da so v desetih dneh doživeli tudi utrip današnje Slovenije, ki ga bodo lahko prenesli tako svojim najbližjim kot tudi učencem v daljnih deželah.