Kos je za prvega moža slovenskega plavanja želel kandidirati že pred dvema letoma, a se je takrat umaknil zaradi zdravstvenih težav, podobne pomisleke pa je imel tudi tokrat, saj je pred časom padel s kolesom, a so mu zdravniki na koncu vendarle prižgali zeleno luč. Program vodenja zveze bo tako enak, kot ga je pripravil že leta 2009, vse zbrane na skupščini pa je pozval, naj nesoglasja rešujejo za zaprtimi vrati. "V preteklosti je bilo med nami preveč osebnih diskvalifikacij, kar ni lepo, a gre za normalno stvar. Želim si, da bi različna razmišljanja razrešili formalno za zaprtimi vrati, brez da bi nezadovoljstva prenašali v javnost," je dejal Miran Kos, ki je ob tem podal tehtna razloga: "Prvič zato, ker to zagotovo ne bo pripeljalo do soglasij, kot drugo pa nas imajo tisti, ki to poslušajo, za čudake, in če že kdo razmišlja, da bi pristopil, raje ostane zunaj."

V plavalnih krogih Kos uživa velik ugled zaradi uspešnega vodenja ravenskega Fužinarja, kot eno od prednostih nalog pa je izpostavil iskanje dodatnih sredstev za vrhunsko plavanje. "Zavedam se, da gre za odgovorno delo. Prava umetnost bo, da bomo uspeli uskladiti visoke cilje in naše zmožnosti. Imam pozitivno energijo in če bodo tudi drugi razmišljali podobno, potem bomo lažje prišli do ciljev," je povedal Kos, ki je napovedal zmanjšanje delegatov v izvršnem odboru ter nakazal, kje bo začel z delom: "Najprej moramo usposobiti pisarno, da bo polno zasedena. Poiskali bomo direktorja, še prej pa je treba zagotoviti administrativno tehnično pomoč. Zelo hitro se bomo sestali na klavzuri, kjer se bomo pogovorili o spremembi programa." Kos je tudi obljubil, da bo s svojimi sodelavci preučil doseženo po koncu olimpijskih iger leta 2012, v kolikor rezultati ne bodo zadovoljivi, pa bo pripravljen predati svoje mesto boljšemu kandidatu.

Na izredni skupščini je bilo še največ polemike pod točko "razno", ko se je razpravljalo o vlogi plavalcev (pripada jim eno mesto) v izvršnem odboru. V preteklosti se je namreč dogajalo, da je enega od plavalcev določil kar predsednik - glede na to iz katerega kluba prihaja - čeprav se plavalec s tem ni strinjal. Tokrat sta se za to vlogo javila Anja Klinar in Peter Mankoč, s popolno večino pa so slovenski vrhunski plavalci izvolili Klinarjevo, ki jo je na skupščini podprl tudi Mankoč.