Brez dviga premije bi Vzajemna, kot trdijo, letos ustvarila 14 milijonov evrov izgube, tako pa bodo leto končali z ničlo. Dodajajo še, da bodo v primeru nižjih dejanskih škod premije znižali. Zvišanje je včeraj potrdil nadzorni svet Vzajemne, potem ko je uprava pod vodstvom Dušana Kidriča po sredini seji nadzornikov še dodatno znižala nekatere stroške (obratovalne, zdravil, zdravstvenih storitev), skupaj za 917.000 evrov.

Spomnimo, da je Vzajemna marca lani znižala premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za 2,5 odstotka. Ko so mesec kasneje s sklepom skupščine Zavoda za zdravstveno zavarovanje RS začela veljati višja doplačila (za zobozdravstvene storitve na primer so se povečala s 75 na 90 odstotkov, za nenujne reševalne prevoze s 70 na 90 odstotkov, za očesne pripomočke s 75 na 90 odstotkov) pa so mesečni stroški Vzajemne za milijon evrov presegli načrte. "Pretežni del povišanja izvira iz omenjenih povečanih deležev doplačil," pojasnjujejo v Vzajemni in dodajajo, da bi se brez teh odhodki povečali zgolj za 0,73 in ne za 8,85 odstotka.

Vzajemni so lani, delno zaradi marčevske pocenitve, delno pa tudi zaradi osipa zavarovancev, prihodki upadli za več kot deset milijonov evrov, čisti odhodki za škode pa so bili medtem višji za okoli 14 milijonov evrov in so po prvih ocenah znašali 230 milijonov evrov. Čeprav je Kidrič stroške poslovanja zmanjšal za približno dva milijona evrov, pa je Vzajemna lani pridelala nekaj manj kot milijon evrov izgube. Ta bi bila sicer lahko še višja, če ne bi že med letom pričeli v Vzajemni sproščati rezerve.

Z dvigom premije za zavarovance Vzajemne, ki obvladuje okoli 59-odstotni trg dopolnilnih zavarovanj, in po dvigu premije s 24-odstotnim tržnim deležem druge največje zavarovalnice na trgu dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj Adriatica Slovenije s 24,59 na 26,49 evra oziroma s 23,85 na 25,7 evra za tiste s popustom, podražitev zdaj velja za večino zavarovancev. Odločitve o dvigu pa do danes ni sprejela Triglav Zdravstvena.

katja.svensek@dnevnik.si