To niti ni presenetljivo, saj je prvi mož Triglava Matjaž Rakovec decembra lani poudaril, da so s strategijo začrtali nove cilje pri poslovanju, in sicer so prednost pred rastjo tržnega deleža dali večji dobičkonosnosti. Po neuradnih informacijah se je za enako pot odločila tudi mariborska ZM, medtem ko gre večino padca premij pri Vzajemni pripisati pocenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja marca lani.

"Izgubljene" premije so poleg AS zgrabili manjši konkurenti - Generali, NLB Vita, Wiener Städtische in SID Prva kreditna zavarovalnica. Ti so lani beležili tudi najvišje rasti, okrepili pa so tudi svoje položaje na trgu. S tem so tudi preprečili prvo krčenje zavarovalniškega trga pri nas.

Zavarovalnicam (brez Kapitalske družbe in družbe SOP - pokojninski skladi) je namreč uspelo v primerjavi z letom prej zbrati pičlih deset milijonov evrov več premij. Po prvih podatkih Slovenskega zavarovalnega združenja (SZZ) je 17 zavarovalnic obračunalo 1,94 milijarde evrov premij, če mednje štejemo še Kad in SOP, pa 2,09 milijarde evrov. To pomeni, da je zavarovalniški trg, ki je leta 2008 beležil več kot šestodstotno rast, predlani pa 2,6-odstotno, v pravkar izteklem letu zrasel za manj kot odstotek. Kako je to vplivalo na poslovne rezultate zavarovalnic, bo znano že kmalu.

Že sedaj pa je jasno, da zavarovalnice z večinskim tujim kapitalom vztrajno povečujejo svoj tržni delež. Če so Generali, Merkur, Grawe, NLB Vita (polovica v tuji lasti) ter Arag in Victoria-Volksbanken konec leta 2008 obvladovali manj kot desetino trga, pa je danes, ko sta se jim pridružila še Wiener Städtische in Allianz, v njihovih rokah že 11,6 odstotka trga. Za lažjo primerjavo, takrat so zbrali 176 milijonov evrov premij, lani 226 milijonov evrov.

Tudi sicer so deleže jemali največjim na trgu, zavarovalnicam Triglav, ZM in AS. Tako kot lani je AS uspelo zadržati višino zbranih premij na nivoju iz leta 2008, okoli 260 milijonov evrov, zato pa sta primerljivo slabši drugi dve, ki sta v državni lasti. Zavarovalnica Triglav je namreč lani zbrala za več kot 30 milijonov evrov manj premij, pri ZM pa so doživeli izpad v višini osem milijonov evrov. Še to, največje tri zavarovalnice so takrat obvladovale 67 odstotkov trga (brez Kad in SOP), danes pa le še slabih 64 odstotkov.

Poudariti velja tudi, da je rast, čeprav borna, posledica tega, da se je pobral trg življenjskih zavarovanj. Premoženjska so namreč lani nasploh prvič v zgodovini zabeležile upad.

tomaz.modic@dnevnik.si