Namen obeh predsednikov je v celoti ločiti klubski in reprezentančni del sezone. Največja sprememba se nanaša na potek nogometne sezone v večini držav sveta, saj le-te ne bi več trajale od avgusta do junija, temveč znotraj koledarskega leta, od februarja do decembra .

Prav tako bi se spremenili termini tudi za velike turnirje kot sta evropsko in svetovno nogometno prvenstvo, ki ne bi več potekala v poletnih mesecih, ampak februarja in marca, torej na samem začetku sezone.

Državni klubski prvaki bi med seboj začeli tekmovati novembra, jeseni pa bi se odigrale končnice mednarodnih tekmovanj kot so liga prvakov, evropska liga in pokal Libertadores. Po končanem klubskem delu bi bila mesec november in december rezervirana za kvalifikacijske in prijateljske tekme reprezentanc, ki bi v celoti bile odigrane znotraj tega obdobja.

Takšne spremembe bi klubom omogočile kar nekaj prednosti, saj jim svojih nogometašev v teh sedmih mesecih ne bi bilo potreba spuščati na reprezentančne tekme. Slaba stran sprememb pa je ta, da bi morali nogometaši igrati v času najhujše poletne vročine, a Platini meni, da se je temu moč izogniti z igranjem tekem v večernih terminih.

Tako Platini kot Blatter prvi možni datum za uvedbo novega tekmovalnega koledarja vidita v letu 2015. Ali bo do sprememb resnično prišlo, bo znano v naslednjih mesecih, ko bodo o tem predlogu podrobneje razglabljali na Fifinih in Uefinih forumih.