Novozelandski kolesar Stephen Swart, Armstrongov sotekmovalec pri Motoroli leta 1995, je v pogovoru za omenjeno revijo povedal, da je prav Teksačan pozival kolesarje iz ekipe k dopingu, saj naj bi le tako postali uspešni. "On je bil pobudnik. On je hujskal k dopingu," je dejal Swart v članku, v katerem sta novinarja objavila rezultate dolge raziskave.

Swart je bil le eden od več deset ljudi, ki sta jih novinarja (članek sta podkrepila tudi s podatki, nabranimi iz uradnih dokumentov) - intervjuvala v različnih državah. Sports Illustrated je zaenkrat objavil le skrajšano verzijo članka na svoji spletni strani, daljša različica pa bo na voljo konec januarja v tiskani izdaji.

Armstrong je ves čas zanikal jemanje prepovedanih poživil, a Swart, ki je podobne obtožbe na Armstrongov račun zapisal že v knjigi L. A. Confidential - Les secrets de Lance Armstrong iz leta 2004, ni edini, ki meni drugače.

Znane so obtožbe dopinškega skesanca in nekdanjega Armstrongovega sotekmovalca Floyda Landisa, ki med drugim pravi, da so leta 2003 cariniki v St. Moritzu preiskali eno izmed Armstrongovih torb, v kateri so našli injekcije in dopinška sredstva, a ga nato po prepričevanju enega izmed članove njegove ekipe, češ da gre za vitamine, izpustili. V članku je omenjen tudi Frankie Andreu, še en nekdanji Armstrongov moštveni kolega, ki je tudi priznal jemanje nedovoljenih poživil.

Članek omenja tudi povezavo Armstronga s "spornim" italijanskim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Čeprav je Armstrong trdil, da je odnose s Ferrarijem prekinil leta 2004 po obtožbah, da je omenjeni zdravnik z dopingom pomagal nekemu drugemu kolesarju (Ferrarija so kasneje obtožili, nato pa po pritožbi oprostili), so italijanski policisti pri lanski novembrski preiskavi doma Armstrongovega kolega pri ekipi RadioShack, Jaroslava Popoviča, našli besedila in elektronsko pošto, ki so ekipo RadioShack še leta 2009 povezovali s Ferrarijem.

Ameriški kolesarski zvezdnik, ki ga pisanje Sports Illustrateda ne skrbi, je sicer tudi središčna oseba v preiskavi, ki jo vodi Jeff Novitzky in preverja, ali je bil Armstrong vpleten v organizirano jemanje prepovedanih poživil.