Aleksandra Lobnik je leta 1987 diplomirala na Tehniški fakulteti Maribor, štiri leta pozneje je magistrirala na fakulteti za naravoslovje in tehnologijo v Ljubljani, leta 1998 pa doktorirala na Univerzi Karl Franzens v Gradcu. Vse od leta 1987 je zaposlena na Inštitutu za tekstilno kemijo, od leta 2004 je namestnica predstojnice katedre za tekstilne materiale in oblikovanje, na fakulteti pa je ustanovila tudi Center za senzorsko tehniko.

Do nagrade je prišla prav po zaslugi slednjega, saj se center po njenih besedah aktivno vključuje v reševanje problematike varovanja okolja s pomočjo izvajanja različnih monitoringov, pilotnih poskusov čiščenja voda in razvijanja novih metod za spremljanje ekoloških in procesnih parametrov. Tako so lani patentirali projekt senzorjev za organofosfate, veliko pa se ukvarjajo tudi z razvojem senzorjev za visoke temperature.

"Priznanja sem gotovo zelo vesela, saj to dokazuje, da je delo celotne ekipe v okviru centra uspešno in to ne le v znanstvenem smislu, pač pa tudi, da znamo osvojena znanja aplicirati v gospodarstvo," je dejala Lobnikova in izrazila tudi veselje nad dejstvom, da jo je nominiralo kar nekaj podjetij, s katerimi njen center sodeluje. Med projekti, ki so blizu patentiranja, je nagrajena raziskovalka omenila tudi projekt senzorjev za detekcijo kakovosti pakirane prehrane.