Kot so povedali na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, je Geodetska uprava RS (Gurs) doslej prejela pripombe na pripisano vrednost okoli 215.400 oz. 3,5 odstotka nepremičnin.

Glede na doslej prejete pripombe - čas za posredovanje pripomb je še do 25. januarja - je pričakovati, da bo prišlo do sprememb modelov za vrednotenje kmetijskih in gozdnih zemljišč, predvsem glede vrednotenja zemljišč na strmih pobočjih in višjeležečih območjih, je povedal direktor urada za množično vrednotenje nepremičnin pri Gursu Dušan Mitrović.

Spremembe je pričakovati tudi pri vrednotenju zemljišč, na katerih stojijo nepomembni objekti, saj so bila obravnavana kot pozidana zemljišča.

Zaradi razpršene gradnje hiš je bilo na nekaterih območjih težko natančno zarisati vrednostne cone (tako so bile npr. hiše v Ratečah v isti vrednostni coni kot hiše v Kranjski Gori), tako da Gurs pričakuje, da bo prišlo do sprememb pri oceni vrednosti.

"Rezultati so nas pozitivno presenetili. V začetku, ko je bil odziv javnosti zelo negativen, smo se bali, da smo naredili kakšno nepričakovano napako," je povedal direktor Gursa Aleš Seliškar in dodal, da napake niso usodno vplivale na kakovost podatkov. "Večina podatkov je boljših, kot smo pričakovali," je še pojasnil.

Večina ljudi je podatke spreminjala osebno; v geodetskih pisarnah se je oglasilo 156.000 ljudi, 37.000 pa je spremembe podatkov in pripombe na vrednost posredovalo prek spleta.