"Naš cilj je ena kolajna. Glede na letošnje rezultate imamo veliko orožij, zato jih lahko osvojimo tudi več. Z eno bomo zadovoljni, če jih bo res več, bo še toliko boljše," je novinarsko konferenco reprezentance na Rogli s stališča strokovnega vodstva odprl vodja strokovnega sveta za deskanje Anže Polanec, ki je dejal, da so bila merila za izbor v reprezentanco rezultati v letu 2010: "V vsaki disciplini lahko nastopamo s štirimi tekmovalci, zato smo morali v nekaterih disciplinah še nekaj dobrih tekmovalcev pustiti doma."

Prvi bodo svojo tekmo opravili akrobatski skakalci, ki se bodo za kolajne borili v soboto. Slovenijo bodo zastopali Marko Grilc, Matevž Petek, Matevž Pristavec in Luka Jeromel, močna ekipa, ki se je že izkazala tako to sezono v svetovnem pokalu kot tudi na prejšnjih prvenstvih. Posebej Marko Grilc, zmagovalec oktobrske tekme svetovnega pokala v Londonu, in Matevž Petek, ki ima z velikih tekmovanj že kar nekaj izkušenj, saj je na svetovnem prvenstvu že osvojil srebrno kolajno, na zadnjem prvenstvu pa je bil četrti.

"Letos sicer še nimam stopničk, a zaradi tega nisem zaskrbljen. Mislim, da sem odlično pripravljen, imam dobre občutke, tako da pričakujem visoko uvrstitev. Seveda je moja želja kolajna, toda najprej moram uspešno prestati kvalifikacije. To je marsikdaj največja težava, če se prebijem v finale, pa je tam res možno vse," meni Petek, ki bo ob Pristavcu, Jeromlu in Domnu Bizjaku nastopil tudi v disciplini "slopestyle". V tej disciplini bo pri ženskah tekmovala tudi Cilka Sadar, ki pa vendarle nekoliko več pričakuje v snežnem kanalu. Za nastop v kanalu so pri moških prijavljeni Tim Kevin Ravnjak, Filip Kavčič in Jan Kralj, medtem ko bosta v krosu tekmovala Rok Rogelj in Matija Mihič.

"Moja želja je podobna kot na olimpijskih igrah. Uvrstiti se želim v finale, tam pa doseči čim več. V zadnjih dneh sem imel nekaj težav s poškodbo kolena. Odpadlo mi je nekaj snežnih treningov, toda upam, da bo vse v redu in da se mi izpad ne bo poznal," meni Rogelj, ki se je pred poškodbo izkazal na nekaterih tekmah Fis.

Kot vedno pa bodo oči najbolj uprte v deskarje alpince. Za Glorijo Kotnik bo uspeh priti v finale, medtem ko se več pričakuje od fantov. Rok Flander, Rok Marguč, Žan Košir in Izidor Šušteršič si želijo predvsem regularnih razmer, ki jih niso imeli na lanskih olimpijskih igrah v Vancouvru. Po njih so bili zaradi kombinacije slabih razmer, slabega finančnega stanja in dosežkov zelo razočarani, večina jih je celo napovedovala konec kariere. Toda letošnji sezoni rezultati kažejo, da jim motiva vendarle niso vzele. So pa na njih dobili dragocene izkušnje, ki jim med drugim velevajo, da si previsokih ciljev vendarle ne smejo postavljati.

"Za La Molino nočem imeti in nimam nobenih pričakovanj. Priprave na Krvavcu so mi dale vse pogoje, da se borim za najvišja mesta, toda tudi nedeljska tekma v Bad Gasteinu je pokazala, da se lahko kaj hitro konča tudi drugače. Moja edina želja je, da bi imel optimalne pogoje. Snega v La Molini ne manjka, toda vprašanje je, kako bodo pripravljene proge," je dejal Flander, ki je v La Molini na tekmi svetovnega pokala že zmagal, a na drugem hribu: "Tudi ta proga bi mi morala zaradi nove opreme in tehnike ustrezati. Je namreč dokaj položna."

Flander je na zadnjem paralelnem slalomu zaradi napake v kvalifikacijah ostal brez finala, a sta ga uspešno nadomestila Marguč in Košir. Oba se napovedim izogibata, a menita, da sta se sposobna uvrstiti visoko. Tako v paralelnem slalomu kot veleslalomu.

"Menim, da imam enake možnosti v obeh disciplinah. Jasno je, da so želje visoke, toda možno je vse. Pred leti sem bil svetovni podprvak v mladinski kategoriji, za kaj ne bi nekaj podobnega ponovil tudi v članski konkurenci? Na Rogli, kjer treniram, so razmere podobne kot na prizorišču prvenstva in to bi lahko izkoristil," je optimistično razpoložen Marguč, četrti na tekmi v Bad Gasteinu.

Košir je bil peti na prvi tekmi v Landgraafu, nato je nekoliko popustil, v Bad Gasteinu pa je z devetim mestom spet pokazal, da se vrača v formo. "Tako kot je muhasta zima, so muhaste moje vožnje. Te precej nihajo, tako da ne vem, kaj naj pričakujem. A verjamem, da sem rojen za velike tekme in da bom najboljše vožnje pokazal prav na svetovnem prvenstvu," se nadeja Tržičan, na olimpijskih igrah s šestim mestom najboljši Slovenec.