S podeljevanjem novih nagrad želijo začeti že prihodnje leto na vsakoletni slovesnosti Uefe v Monaku, ko žrebajo skupine za nogometno ligo prvakov. Žirijo, ki bo odločala o dobitniku nagrade, bodo sestavljali predstavniki vseh evropskih nogometnih zvez, športni novinarji in trenerji. "Uefa bo podeljevala posebno nagrado najboljšemu evropskemu nogometašu. Sledili bomo zgledu Fife, ki podeljuje nagrado za najboljšega nogometaša sveta," je v intervjuju dejal prvi mož Uefe.

Zlato žogo najboljšemu nogometašu je leta 1956 začel podeljevati francoski športni magazin France Football. Sprva so nagrado lahko prejeli le evropski nogometaši, leta 1995 pa so pravilo spremenili in vključili še nogometaše iz drugih celin, morali pa so igrati za evropski klub. Leta 2010 so Ballon d'Or združili z nazivom Fifinega igralca leta.

Prvo lovoriko je pred dnevi osvojil argentinski nogometaš Lionel Messi, ki je premagal španska reprezentanta Xavija in Andresa Iniesto. Platini je dejal, da si je Argentinec nagrado popolnoma zaslužil: "Je najboljši nogometaš sveta brez kakršnega dvoma. Moje mnenje pa je, da bi si nagrado bolj zaslužila Xavi ali pa Iniesta."