Biden se je najprej sestal s pakistanskim predsednikom Asifom Alijem Zardarijem, nato pa še s premierom Jusufom Razo Gilanijem. Glavne teme pogovorov so bili dvostranski odnosi in sodelovanje obeh držav v prizadevanjih za mir in stabilnost v regiji. ZDA pritiskajo na Pakistan, naj naredi več za izkoreninjenje Al Kaide in talibanskih skrajnežev, ki so si našli zatočišče na plemenskem območju na severozahodu države, od koder izvajajo napade na mednarodne sile v sosednjem Afganistanu.

Ameriški podpredsednik naj bi pakistanski strani ponudil spodbude na področju gospodarstva, vojaškega sodelovanja in obveščevalnih dejavnosti, s katerimi bi ZDA pomagale olajšati finančno breme, ki ga za Pakistan predstavljajo protiteroristični ukrepi. Pakistanska vlada krivdo za gospodarske težave, s katerimi se sooča država, pripisuje dejstvu, da velika sredstva namenja za boj proti terorizmu in skrajnežem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden je v Pakistan prispel iz Kabula, kjer se je med drugim srečal z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

V času Bidenovega obiska je na severozahodu Pakistana prišlo do samomorilskega napada. Po podatkih policije se je južno od kraja Banu v pokrajini Hiber-Pahtunhva napadalec z vozilom, napolnjenim z eksplozivom, zaletel v tamkajšnjo policijsko postajo. Pri tem je po navedbah zdravniških virov umrlo osemnajst ljudi, še 15 pa jih je bilo ranjenih, poroča AFP.

Eksplozija je močno poškodovala policijsko postajo in bližnjo mošejo, kjer so ruševine pod seboj pokopale več ljudi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je v mošeji umrlo najmanj pet ljudi. Po besedah tamkajšnjega vodje policije Mohameda Iftiharja so med ranjenimi večinoma policisti in osebje, oblasti pa se bojijo, da bo število mrtvih še naraslo, saj so pod ruševinami še vedno ujeti ljudje.

Takoj po napadu so odgovornost zanj prevzeli pakistanski talibani, ki so sporočili, da je napad maščevanje za napade ameriških brezpilotnih letal na plemensko območja ob meji z Afganistanom, poroča AFP. Predstavnik talibanov Azam Tarik je za AFP po telefonu povedal, da bodo nadaljevali tovrstne napade, vse dokler se napadi ameriških brezpilotnih letal ne bodo nehali.