Japonska se je s tem pridružila Kitajski, ki je že napovedala, da bo svoje velikanske devizne rezerve porabila tudi za neposreden nakup državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja (Grčije, Portugalske in Španije) in na ta način prispevala k blažitvi dolžniških težav teh držav.

Začasni mehanizem za stabilnost evra v treh letih predvideva do 440 milijard evrov poroštev državam v dolžniških težavah. Ob tem je sicer vzpostavljen še mehanizem 60 milijard evrov iz proračuna unije. Poleg tega je v sklopu dogovorjenega sistema za zagotavljanje finančne stabilnosti v Evropi Mednarodni denarni sklad pripravljen prispevati do 250 milijard evrov, tako da je skupaj na voljo 750 milijard evrov za pomoč državam v območju evra, ki so v podobnih težavah kot Grčija, ki evropsko pomoč že dobiva.

Države z evrom so za izvedbo mehanizma ustanovile posebno družbo s sedežem v Luksemburgu, ki bo z zadolževanjem na finančnih trgih po najugodnejših pogojih lahko po potrebi članicam v težavah v prihodnjih treh letih zagotovila pomoč.