Hiter start, vodenje kolone trideseterice, potem pa že na prvem strelskem postanku pokop visokoletečih želja in pričakovanj reprezentance na najbolj obiskanem prizorišču svetovnega pokala v sezoni. Oba sta se prve tekme najboljših v skupnem seštevku svetovnega s skupinskim startom zelo veselila, saj je to priložnost za rutinirane strelce in odlične tekače. "Naredil sem začetniške napake," si prehitrega streljanja kar ni mogel oprostiti biatlonec iz Mrkopalja Jakov Fak, ki je strelišče po treh kazenskih krogih zapuščal predzadnji, 29., zaostanka pa kljub le dvema dodatnima napakama na naslednjih 15 tarčah ni uspel bistveno popraviti. "Najraje bi tale nastop in Oberhof kar pozabil. Streljanju se moram še bolj posvetiti, tekaško pa nisem imel težav," je opisal Fak. Znova je le za mesto, tako kot v petek na sprintu, zaostal za Bjoerndalnom, a se s tem tokrat ni več tolažil.

Teja Gregorin je prav tako, tudi po zaslugi izvrstnih smuči servisne ekipe Anžeta Globevnika, vodila kolono takoj po startu. "Na prvem streljanju sem verjetno zgrešila zaradi nedodelane korekcije. Vsi streli so bili zgrešeni desno spodaj, kar naj bi se zgodilo tudi pri drugih tekmovalkah. To sem popravila in potem v drugo zadela. Vesela sem, da mi je tudi na koncu stoje uspevalo. Z dobrim občutkom grem v Ruhpolding," je bila kar zadovoljna Teja Gregorin. Na tem prizorišču je 14. mesto doslej njena najboljša uvrstitev.

Norvežan Terjei Boe je še enkrat dal lekcijo samozavesti in streljanja. Na zadnji strelski postanek je pritekel kar s peterico. Švedinja Helena Ekholm je v ciljni ravnini ugnala domačinko Andreo Henkel ter - tako kot v soboto na sprintu Norvežanka Ann Kristin Flatland - preprečila slavje Magdi Neuner in izbruh veselja množice več kot 20.000 navijačev.