Neuničljiva Poljakinja Justyna Kowalczyk, ki je edini slab dan pokazala na drsalnem sprintu v Dobbiacu, in mala, lahka Norvežanka Therese Johaug sta diktirali tako neusmiljen ritem, da jima tekmice niso mogle slediti niti do konca prvega od treh krogov. Petra ni imela super hitrih smuči in tako fantastičnega oprijema za tek v klanec, da bi potegnila dolg korak, s katerim je lani deklasirala tekmice. S skrajnimi močmi je pritekla na deveto mesto, z zaostankom minute in pol. Kowalczykova je s Johaugino taktično pomočjo pritekla še polnih 45 odbitnih sekund na letečem in končnem cilju. "Tekli sva, kot da bi bili združili moči norveške in poljske ekipe," je dejala Kowalczykova.

Prav s tem je pristrigla še eno tiho željo slovenske tekačice, da bi nemara lahko z odbitnimi sekundami osvojila vsaj lovoriko najboljše sprinterke, če je že črno majico, izposojeno od Poljakinje, nosila več kot polovico turneje Tour de Ski. Po sobotni tekmi je morala zaradi tega tudi malce "resetirati" psiho. Glede na izkušnje s preteklih štirih zadnjih etap z lazenjem na smučišče Alpe Cermis so v slovenskem taboru vedeli, da je šesto mesto realno.

Petra se je v zaključni etapi v prvem ravninskem delu do vznožja vzpona prijela redkega zavetrja Johaugove. Zmanjševali sta tudi razliko do Italijank, celo na pol minute do Follisove, a klanec je bil potem za slovensko tekačico prestrm. Celo braniti se je morala pred drugima Norvežankama Kristoffersen in Elden, ki sta dosegli drugi in tretji čas dneva za Johaugovo, ki je odskakljala drugemu mestu naproti.

Dario Cologna je hladnokrvno obranil rdečo majico najboljšega in ponovil zmago iz leta 2009. Že v soboto ni dovolil, da bi se mu dominantni Peter Northug s svojim izjemnim nabiranjem odbitnih sekund na letečih ciljih in končno zmago preveč približal, in tako je klanec lahko pretekel v svojem ritmu.