Zgornja statistična ugotovitev je na prvi pogled pokopala višja pričakovanja slovenskih biatloncev, da so se na sprintu na 10 kilometrov morali sprijazniti z 19. mestom Jakova Faka, 27. mestom Janeza Mariča in 37. mestom Klemena Bauerja. »Tega občutka, da bi prehiter, zares nisem imel,« je teorijo zavrnil Jakov Fak, ki dobro uro po tekmi analitičnih rezultatov še ni videl. »Res pa je, da v mehki sipi in dežju nisem imel pravega občutka za tek. Zlasti na klancih nikakor nisem našel pravega ritma. Kar pogrezal sem se. Vsa čast tistim, ki so zadeli v tej megli. Ni lahko. Stoje je lažje, vsaj meni. To turobno, megleno in deževno vreme name pošteno vpliva. Požre kar nekaj energije. Moraš biti še posebno močan, da si spredaj,« je večerni nastop pod žarometi pred 20.000 gledalci opisal Jakov Fak.

Bolj v šali kot zares se je primerjal z Norvežanom Olejem Einarjem Bjoerndalnom, ki je končal nekaj mest za njim, na 22. mestu. »Tudi Ole je imel težave na strelišču. Dokaz, da ni bilo lahko. Vendar, če se njega držim, bo kar v redu,« je pristavil deveti v skupnem seštevku svetovnega pokala, v katerem so na vrhu trije Vikingi, Boe, Svendsen in Bjoerndalen.

Janez Marič je imel drugačno zgodbo. Pred tekmo je zbolel. Zaradi nadležnega kašlja so mu vsi odsvetovali nastop, a se je le zaradi trme odločil, da poskusi, tudi zato, ker v nedeljo na tekmi s skupinskem startom lahko nastopita le Fak in Bauer. V smučini je dobesedno letel. Ničla leže je dvignila tekmovalni adrenalin. »Po odhodu s strelišča sem sledil Nemcu Stephenu. Vendar je tekel prvi krog, zato je imel več moči in hitrejše smuči. To me je izčrpalo, spustiti pa ga nisem želel. Zaradi tega sem res zgrešil tarčo,« je priznal Janez Marič. Na strelišču se je ob drugem postanku zadržal kar dvakrat dlje od Faka, a to ni pomagalo, da ne bi trikrat zakrožil v kazenskem krogu. »Glede pogojev je bila to zagotovo ena najtežjih tekem,« je pristavil Marič, ki je bil zadovoljen, da je tekmo sploh končal.

Na predvečer rojstnega dne se nastop ni izšel tudi malce prehlajenemu Klemenu Bauerju. S Fakom imata še eno priložnost za dokazovanje v nedeljo. »Tekmo s skupinskim startom komaj čakam. To je res tekma zame. Upam, da se bodo proge utrdile. Da bo tako trdo, kot na štafetni tekmi,« upa Fak. Teja Gregorin in Andreja Mali imata dvojni program, danes sprint in jutri skupinski start trideseterice najboljših v svetovnem pokalu, ki v biatlonskih krogih velja za disciplino formule ena.