Adrian Dater, ki za Sports Illustrated piše o dogajanju v ligi NHL, je tokrat pod drobnogled vzel slovenskega napadalca Los Angelesa in o njem ni našel slabe besede.

Po besedah avtorja članka bi Kopitar lahko kmalu postal prvo športno ime v Los Angelesu, kjer trenutno na prestolu sedi Kobe Bryant, zvezdnik košarkarske ekipe Los Angeles Lakers. 23-letni “Kopi“ naj bi bil na dobri poti, da dostojno zamenja 32-letnega Bryanta, ko se bo le-ta upokojil in takrat bi lahko Slovenec postal glavna tema pogovorov športnih zanesenjakov v mestu angelov. "Kopitar je po dolgem času hokejist, ki nosi dres kraljev in hkrati daje vtis velikega igralca. Nazadnje so ljubitelji hokeja v Los Angelesu takšne vrste igralca videli v svojem moštvu dolgih 15 let nazaj, ko je na ledu še drsala legenda s številko 99 na hrbtu (Wayne Gretzky, op.p.)," piše Dater.

“Ko Kopitar igra dobro, mu ne moreš odvzeti ploščka. Je pač prevelik in premočan ter drsa s tako močjo, da se ga ne da ustaviti. Ko ga gledaš, kako krene proti golu tako, kot zna le on, si nad njegovimi sposobnostmi in močjo lahko le navdušen,“ je o Kopitarju dejal Terry Murray, trener ekipe iz Los Angelesa, ki je v svoji trenerski karieri nekoč že treniral podobnega igralca, Erica Lindrosa.

Skromen fant, ki ga denar in blišč Hollywooda nista spremenila

Anže je zelo skromen fant, ki mu v Kaliforniji že vse od prihoda v ZDA delata družbo tudi mama Mateja in oče Matjaž (kadar ni v Sloveniji zaradi opravljanja dolžnosti selektorja moške hokejske reprezentance), ob katerih mu je lažje ostati “normalen“ in se izogniti vplivu bližnjega Hollywooda. Tako je bil recimo Anže kar malce skeptičen glede vsega, ko je svojo Toyoto Camry zamenjal za mnogo prestižnejši Cadillac Escalade. Ob tem se je ustrašil, da bo zamenjava osebnega avtomobila pomenila prevelik statusni preskok zanj in da si bodo ljudje zato o njem ustvarili napačno mnenje.

O preprostosti Kopitarja priča tudi izjava iz leta 2008, ko je sklenil novo pogodbo z Los Angelesom v vrednosti 47,6 milijonov dolarjev: “Vprašal sem svoje prijatelje iz otroštva, če sem se v teh letih v Ameriki kaj spremenil. Ali me je denar kaj pokvaril? Vsi so mi odgovorili, da me ni in da sem ostal enak kot prej. In to sem vzel kot kompliment.“

Po dobrem začetku so kralji padli v krizo

Los Angeles je letošnjo sezono sicer začel odlično in v prvih petnajstih tekmah zmagal kar dvanajstkrat. Sledilo je slabše obdobje in po današnjem domačem porazu proti Nashvillu so padli na zadnje mesto v pacifiški diviziji, ki pa je letos zelo močna in obstaja celo možnost, da se bo v končnico uvrstilo vseh pet moštev iz te divizije.

“Dobro igramo 40 do 45 minut, potem pa v tistih 15 ali 20 minutah včasih ne igramo naše igre in sistema, za katerega smo se dogovorili pred tekmo. Moramo se zbrati in vseh 60 minut odigrati na visokem nivoju, ker je ta liga premočna, da bi si lahko privoščili slabo tretjino. To te takoj stane zmage in ravno to se nam dogaja v zadnjih tekmah,“ je vzroke za slabe igre v zadnjem času iskal Kopitar, ki je sicer prvi strelec kraljev tudi v tej sezoni. Na 40 tekmah je dosegel 44 točk (15 zadetkov in 29 podaj), s čimer je trenutno 8. strelec lige.

Kralji imajo kar nekaj zelo talentiranih igralcev, a številka 1 ostaja Kopitar

Kljub slabšemu rezultatskemu obdobju imajo kralji vseeno veliko pozitivnih stvari, nad katerimi se lahko navdušujejo navijači. Imajo štiri linije, ki so vse sposobne doseči zadetek. Mnogi hokejski poznavalci verjamejo, da bo mladi branilec kraljev Drew Doughty kmalu postal najboljši branilec v ligi. Lani je bil že v izbrani vrsti Kanade na olimpijskih igrah v Vancouvru, kjer je osvojil zlato medaljo. Poleg Doughtyja je zanimiv tudi mladi vratar Jonathan Quick, ki brani čedalje bolje in postaja vratar za velike dosežke.

Najbolj svetla točka kraljev pa je seveda Kopitar, ki na tekmo odigra dobrih 20 minut, v katerih svojim navijačem vsak večer ponudi veliko. Anže sicer govori 5 jezikov (slovensko, srbsko, nemško, švedsko in angleško), na prvi pogled pa je morda videti, da ga zanima le hokej, čemur je v življenju Hrušičana vse podrejeno. A Kopitarja recimo zelo zanima tudi arhitektura, področje, kjer je deloval njegov dedek.

V obnašanju in govorici Kopitarja ni zaznati nobenega prizvoka Hollywooda. Ob vsem skromnem in zadržanem obnašanju pa je vendarle tudi v njem že v otroštvu gorela želja, da nekoč postane hokejski zvezdnik. In tako se je tudi naučil angleščine. Učila ga je namreč njegova babica, mali Anže pa je od nje zahteval, da ga intervjuja v angleščini, medtem ko se bo on pretvarjal, da je bil najboljši igralec tekme. Je že vedel, da mu bo to nekoč prišlo še kako prav ...

Ravno Anžeta Kopitarja ste sicer bralci Dnevnika v naši spletni anketi decembra izbrali za športnika, ki vas je v lanskem letu najbolj navdušil, v uradnem izboru za slovenskega športnika leta 2010 pa je dosegel drugo mesto. Slovenski športni novinarji so več glasov namenili le boksarju Dejanu Zavcu.