"Po toliko letih je velika stvar, da bodo ljudje po svetu lahko videli film, ki je pomenil preobrat za jugoslovansko kinematografijo ter odprl številne možnosti za koprodukcije in sodelovanja s tujimi partnerji," je dejal Bulajić.

Spomnil je še, da je bila Bitka na Neretvi že prikazana tako rekoč po vsem svetu, od Kambodže do Peruja in Čila, in da je imel film več gledalcev kot vsi filmi iz nekdanje Jugoslavije skupaj.

Bitka na Neretvi je med najbolj gledanimi filmi evropske kinematografije v svetovnem merilu, prejel pa je tudi 20 prestižnih nagrad na mednarodnih in domačih filmskih festivalih. Leta 1970 je bil nominiran tudi za oskarja.

Na filmskem festivalu v Moskvi je bil izmed 120 filmov o tematiki druge svetovne vojne izbran med deseterico najpomembnejših. Izbrani so bili še Most na reki Kwai (1957) režiserja Davida Leana, Cesarstvo sonca (1987) Stevena Spielberga ter Najdaljši dan (1962) režiserjev Kena Annakina, Andrewa Martona, Bernharda Wickija in Darryla F. Zanucka.

Epski spektakel Bitka na Neretvi podrobno predstavi znamenito bitko za ranjence, v kateri je med drugo svetovno vojno Tito s spretnim manevriranjem podkuril okupatorju in domačim izdajalcem. Film odlikujejo tehnična dovršenost, neusmiljena krutost pri prikazovanju vojnih grozot in izjemna igralska zasedba: Orson Welles, Yul Brynner, Hardy Krueger, Silva Koščina, Franco Nero, Sergej Bondarčuk, Milena Dravić, Pavle Vujisić, Ljubiša Samardžić, Miha Baloh in drugi.

Film so snemali 18 mesecev in porabili za takratne razmere orjaški znesek, 12 milijonov dolarjev. Produkcijo so podprle Jugoslavija, ZDA, Zvezna republika Nemčija in Italija.