Analitiki D&B tokrat zaznavajo rahel pozitiven trend v gibanju realnega bruto domačega proizvoda skozi preteklo leto, so sporočili iz ljubljanske Bonitetne hiše I, ki je partnerska družba D&B.

Po teh ocenah je Slovenija v letu 2010 zabeležila gospodarsko rast v višini enega odstotka. Za letos napovedujejo pospešitev rasti na 2,2 odstotka in za leto 2012 na 2,8 odstotka, preden bo v letu 2013 dosegel raven izpred izbruha finančne in gospodarske krize.

Razmeroma močno ekonomsko aktivnost poganja skoraj izključno tuje povpraševanje, predvsem iz Nemčije, medtem ko se domače povpraševanje še naprej krči, strogi vladni ukrepi, ki bodo sicer zmanjšali proračunski primanjkljaj, pa zavirajo rast, ugotavlja D&B.

Sicer pa januarsko poročilo spet omenja težave iz prejšnjih mesecev: slaba dostopnost financiranja, zadolženost slovenskih podjetij, počasno ukrepanje vlade, plačilna nedisciplina, brezposelnost, šibko investiranje, težave v gradbeništvu in verižno razglašanje stečajev.

D&B je januarja spremenil rating štirim državam. Znižal ga je Španiji, zvišal pa Bangladešu, Filipinom in Zambiji. Švica po bonitetni oceni sameva na svetovnem vrhu.