Po besedah Tomaža Teropšiča, direktorja Posavskega muzeja, ki domuje v gradu, naj bi dela končali oktobra letos, ko naj bi končali tudi ostale operacije obsežne 2. faze prenove gradu, ocenjene na 2 milijona evrov. Več kot polovico potrebnega denarja bo evropskega.

"Gradbinci so obnovo začeli že jeseni. Ob odstranjevanju tlakovcev in ometov ter delih za izboljšanje statike smo prišli do nekaterih novih in zanimivih odkritij glede gradnje in poznejših predelav gradu. Na tleh nekdanje vinske kleti se je tako pokazal zanimiv talni mozaik, odkritih je bilo tudi več oken in vrat, ki so jih nekdanji lastniki kdo ve kdaj zazidali in naredili nove," nam je razkril Teropšič, ki se mora zaradi del in deloma "razkopanega" gradu sprijazniti z nekoliko slabšim obiskom ljubiteljev razstavljenih muzejskih zbirk. Toda obsežna in draga prenova bo zato ponudila nove izzive, ki naj bi v prihodnje vodili v še večjo obiskanost kot doslej.

V delu nekdanje kleti namreč nameravajo urediti grajsko restavracijo, o zapolnitvi preostalih prostorov pa direktor še molči, saj pravi, da gre za poslovno skrivnost. Izdal nam je le željo, da bi obiskovalcem enkrat v prihodnjih letih bogate muzejske zbirke lahko na ogled ponudili prav v vseh sobanah, kar pomeni, da bodo morali sedanje restavratorske delavnice, muzejske depoje in nekatere druge poslovne prostore preseliti na lokacijo izven grajskega kompleksa.

Kakor koli že, na dlani je, da bo viteška dvorana po koncu prenove zasijala v povsem novi luči, saj bo dobila povsem novo in drugače razporejeno razsvetljavo kot doslej, nova bosta tudi talno gretje ter tlak dvorane, katere tla bodo tudi statično precej izboljšana. Ko bo grad dobil še kakovostnejše napajanje z električno energijo, kar sicer še ne bo zajeto v sedanji fazi prenove, bodo lahko dokončali pred leti začeti projekt postavitve dvigala, namenjenega prvenstveno invalidom.