Tour de Ski je danes odprl svoja vrata. Prva so se v boj za prestižno skupno zmago na tem zahtevnem tekmovanju podala dekleta, na prolog, dolg 2,8 kilometra. Petra Majdič je na prologu minule sezone vknjižila zmago, tokrat je bila nekoliko počasnejša. Po napornem treningu v zadnjem obdobju je danes na progo krenila odločno in na polovici proge zaostajala za vodilno Saarinenovo za 2,2 sekunde, kar je pomenilo šesto mesto. Pred prihodom slovenske šampionke v cilj je bila na čelu uvrščenih Norvežanka Astrid Jacobssen.

Majdičeva je v cilj pritekla z zaostankom 4,5 sekund, kar je pomenilo trenutno šesto mesto, na koncu pa je to zadostovalo za osmo, saj sta tako Kallova kot tudi Kowalczykova kljub sneženju, ki je progo pri zadnjih nekaj tekmovalkah upočasnilo, svoja nastopa opravili brezhibno. Zmagovalka zadnjega Toura Poljakinja Kowalczykova je za današnjo zmago prejela tudi 15 sekund odbitka pred nadaljevanjem in 50 točk za svetovni pokal. Omeniti velja, da trenutno še vodilna v skupnem seštevku sezone Norvežanka Marit Bjoergen na tokratni novoletni turneji ne sodeluje.

"Prva tekma je za nami. Vsak od nas tukaj je pričakoval, kako se bodo razporedile moči med tekmovalkami, kako so dekleta pripravljena. Mi smo danes naredili svoj maksimum, prav z vsako izmed deklet. Morda bi vsaka lahko imela kakšno sekundo boljši čas, a pogoji so se ves čas spreminjali. Imeli smo tudi kar nekaj smole s snegom, ki je začel padati ravno ob teku naših punc, kar jim je zagotovo odvzelo kakšno sekundo. Kar se tiče Petre, je začela čisto v redu, ima majhen zaostanek, kot je na prologih vedno. Gremo naprej v jutrišnjo tekmo," je tekmo ocenil trener Petre Majdič Ivan Hudač.

Med tremi Slovenkami se je na pot sicer prva podala 24-letna Barbara Jezeršek in dobro opravila s progo. Vse do zadnjega so se ji nasmihale tudi točke svetovnega pokala, a je nato z 31. mestom pristala tik za najboljšo trideseterico.

"Ko sem prišla v cilj, nisem vedela kakšen čas imam. Ko sem to videla, sem bila zelo zadovoljna. Tudi po pogovoru s trenerjem lahko rečem, da sem dosegla lep rezultat. Začela nisem najhitreje, a tako smo se dogovorili pred tekmo, saj po navadi rada začenjam hitro, kar se mi kasneje pozna," je po tekmi povedala Jezerškova.

V soboto v Oberhofu sledi 10-kilometrska preizkušnja za ženske v klasični tehniki, moški bodo tekli na 15 kilometrov.

Izidi:

- 1. tekma Tour de Ski, prolog, ženske, prosto (2,8 km):
1. Justyna Kowalczyk (Pol) 6:39,0
2. Charlotte Kalla (Šve) + 1,5
3. Astrid Jacobssen (Nor) 4,5
4. Riita-Liisa Roponen (Fin) 5,7
5. Julija Čekaleva (Rus) 7,2
6. Aino Kaisa Saarinen (Fin) 7,3
7. Denise Herrmann (Nem) 8,7
8. Petra Majdič (Slo) 9,3
9. Krista Lahteenmaki (Fin) 9,5
. Laure Barthelemy (Fra) 9,5
...
31. Barbara Jezeršek (Slo) 21,8
37. Vesna Fabjan (Slo) 23,0