Akademik in direktor Kongresne knjižnice James H. Billington je petindvajseterico izbral izmed 2100 filmskih naslovov, ki jih je predlagala splošna javnost prek spleta in ameriško združenje filmskih konservatorjev. Izbor je bil objavljen v torek.

Pogoj za vključitev filma v arhiv je, da je star vsaj deset let. Filme za arhiv izbirajo na podlagi njihovega kulturnega, zgodovinskega in estetskega pomena, izbor pa se ne sklada nujno z izborom filmskih kritikov in "ni mišljen kot duplikat dobitnikov nagrad ameriške filmske akademije", je opomnil Patrick Loughney, vodja avdiovizualnega konservatorskega centra.

"Register pripomore k razumevanju raznolikosti ameriške filmske dediščine in potrebe po njeni ohranitvi," je za AP povedal Billington. "ZDA so izgubile okoli 50 odstotkov filmov, posnetih pred letom 1950, in skoraj 90 odstotkov tistih, posnetih pred letom 1920," je dodal, kajti sčasoma začnejo starejši nitratni in acetatni filmski trakovi propadati.

Najstarejši v letošnjem izboru je eden prvih filmov, kratkometražni Newark Athlete iz leta 1891. Nastal je v Edisonovih laboratorijih in prikazuje mladeniča, ki se igra z indijanskima kijema.

Vročica sobotne noči režiserja Johna Badhama iz leta 1977 se osredotoča na 19-letnega Tonyja Manero iz Brooklyna, ki podnevi dela v trgovini, zvečer pa se na plesišču prelevi v "disko kralja". Vloga Manere je Johna Travolto izstrelila med filmske zvezde, odlično pa je bil prodajan tudi soundtrack legendarne skupine Bee Gees.

Malcolm X je biografski film režiserja Spika Leeja iz leta 1992 o borcu za državljanske pravice Afroameričanov, Malcolmu X, sicer rojenem 19. maja 1925 v Omahi v Nebraski kot Malcolm Little. Malcolma X v filmu igra Denzel Washington.

Dobitnik štirih oskarjev Vsi predsednikovi možje (1976) režiserja Alana J. Pakule govori o novinarjih Washington Posta, Carlu Bernsteinu (Dustin Hoffman) in Bobu Woodwardu (Robert Redford), ki leta 1972 razkrijeta afero Watergate. Afera je doživela epilog čez dve leti z odstopom predsednika Nixona.

Izganjalec hudiča režiserja William Friedkin iz leta 1973 je posnet po romanu Williama Blattyja. Chris MacNeil (Ellen Burstyn) spozna, da je njeno dvanajstletno hčer Regan (Linda Blair) obsedel demon in da jo lahko reši obred izganjanja hudiča.

Imperij vrača udarec iz leta 1980 v režiji novembra preminulega Irvina Kershnerja in produkciji Georgea Lucasa je nadaljevanje Lucasove sage Vojne zvezd in je po mnenju mnogih kritikov najboljša epizoda. V filmu Luke Skywalker odkrije, da je Darth Vader njegov oče. V letošnji izbor je bil vključen še Lucasov študentski film Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB iz leta 1967.

Izbor je pokazal, kot večkrat v preteklosti, da ima Kongresna knjižnica smisel za humor. Izbrali so namreč tudi komedijo Rožnati panter (1964) pred kratkim preminulega režiserja in scenarista Blaka Edwardsa, ki je prvi primer inšpektorja Clouseauja, utelešenega v igralcu Petru Sellersu.