Sobota, 1. januarja

Predsedovanje svetu Evropske unije bo za šest mesecev prevzela Madžarska, ki bo na tem položaju nasledila Belgijo, junija pa bo funkcijo predala Poljski.

V Estoniji se bodo poslovili od državne valute, estonske krone, ki jo bo z vstopom države v evrsko območje nadomestil evro. Estonija bo tako po Avstriji, Belgiji, Cipru, Finski, Franciji, Grčiji, Irski, Italiji, Luksemburgu, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Slovaški, Sloveniji in Španiji sedemnajsta država EU z evrsko valuto.

Sedež v petnajstčlanskem varnostnem svetu Združenih narodov bo zasedlo pet novoizvoljenih nestalnih članic tega telesa, Južnoafriška republika, Indija, Kolumbija, Nemčija in Portugalska.

V Cankarjevem domu bo nastopil Orkester Slovenske filharmonije pod dirigentsko taktirko Emmanuela Villauma. Na programu novoletnega koncerta bodo uverture, valčki, četvorke in polke Suppéja, Lehárja ter skladateljev družine Strauss - zanosna glasba torej, ki je ustoličila zlato dobo dunajske operete.

Sreda, 5. januarja

V Mestnem gledališču Ptuj bodo premierno uprizorili predstavo Picasso ameriškega dramatika Jeffreyja Hatcherja, ki je znan predvsem kot scenarist hollywoodskih filmskih uspešnic, kot so Stage Beauty (2004), Casanova (2005) in Vojvodinja (The Duchess, 2008). Dramo, ki skozi tri različne slike sledi Picassovemu življenju in ustvarjanju, je režiral Miha Alujevič, v vlogi dveh likov, dveh nasprotujočih si polov, dveh egov, ki pripeljeta do presenetljivega vrhunca, pa bosta nastopila Radko Polič-Rac in Pia Zemljič.

Petek, 7. januarja

V Kinodvoru bo slovensko premiero doživel prikupno navihan družinski film o najslavnejšem šolarju vseh časov Mali Nikec. Film v režiji Laurenta Tirarda je nastal po istoimenski knjižni uspešnici - seriji zgodb Mali Nikec, katerih avtorja sta René Goscinny (tudi soavtor stripovskih serij Asterix in Srečni Luka) in ilustrator Jean-Jacques Sempé.