Favorit številka ena je Avstrijec Thomas Morgenstern. Premočno vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala, zmagal je na več kot polovici tekem v letošnji zimi (štiri zmage v nizu, dve drugi mesti in peto mesto), zato je samozavesten, sproščen in izjemno motiviran, saj v zbirki še nima lovorike za skupni seštevek prestižne turneje štirih skakalnic. "Skrivnost uspeha je v tem, da v skokih bolj uživam od tekmecev. Tako kot v otroštvu se veselim vsakega skoka, obenem pa sem svoj hobi spremenil v poklic. Iz sezone, ko mi ni šlo, sem se naučil, da ničesar ni možno izsiliti, da se ne smeš obremenjevati z metri in uvrstitvami. Od sebe ne zahtevam, da bi osvojil vse možne lovorike. Bo, kar bo," pravi 24-letni Korošec Thomas Morgenstern, ki je veliki kristalni globus osvojil leta 2008.

Njegov rojak Andreas Kofler je branilec lanske lovorike kralja turneje. Na turnejo prihaja v še boljši formi, kot je bil lani, je drugi v skupnem seštevku svetovnega pokala in zmagovalec zadnje tekme v Engelbergu, generalke za novoletno turnejo. Lani je zmagal na prvi tekmi v Oberstdorfu in vodstvo ubranil do finala v Bischofshofnu. V dosedanji zgodovini je bilo le sedem skakalnih kraljev, ki so ubranili skupno zmago v seštevku turneje. Zadnji je bil leta 2006 Finec Janne Ahonen, ki je tedaj prvo mesto delil s Čehom Jakubom Jando, pred tem je to uspelo Avstrijcu Ernestu Vettoriju (1987), Nemcu Jensu Weissflogu (1986), Avstrijcu Hubertu Neuperju (1981), Nemcu Jochenu Dannebergu (1977), Norvežanu Bjoernu Wirkoli (1967-1969, edini s tremi zmagami zapored) in Nemcu Helmutu Recknaglu (1959). Zaradi odsotnosti poškodovanega Gregorja Schlierenzauerja je 30-letni Wolfgang Loitzl avstrijski adut iz ozadja. Zmagovalec turneje pred dvema letoma, potem ko je po 222 nastopih v svetovnem pokalu dosegel prvo zmago v karieri prav na novoletni turneji v Garmisch-Partenkirchnu.

Poljak Adam Malysz ni le stalnica v svetovnem pokalu, ampak eden najuspešnejših skakalcev v zgodovini. Na 330 tekmah za svetovni pokal ima 38 zmag in 85 uvrstitev na zmagovalne stopničke. V skupnem seštevku turneje je zmagal pred desetimi leti, glede na letošnje predstave je 33-letni as v skupini favoritov s petimi zvezdicami. Ker ni pod pritiskom rezultata, bo še toliko nevarnejši za skupno slavje. Ne glede na vremenske razmere je sposoben dolgih skokov, saj ima zaradi izjemne telesne pripravljenosti v nogah dinamit, ki ga aktivira na odskočni mizi.

Zmaga v seštevku novoletne turneje je še edina lovorika, ki manjka v zbirki Švicarja Simona Ammanna. Švicarski športnik letošnjega leta (dve zlati olimpijski kolajni, svetovni prvak v poletih, veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku novoletne turneje) trenutno ni v takšni formi, kot je bil v minuli zimi, ko je pometal s konkurenco. Na tekmah novoletne turneje ima le eno zmago (Oberstdorf leta 2008), vendar je glede na izkušnje in motiviranost morda prav med božičnimi prazniki ujel vrhunsko pripravljenost.

Fincu Janneju Ahonenu v letošnji sezoni ne gre po načrtih, saj je v skupnem seštevku šele 35. (mesto pred Robertom Kranjcem) z 18 točkami, vendar ima 33-letni veteran kar nekaj rekordov v zgodovini turneje. V skupnem seštevku turneje je edini zmagal petkrat, na zmagovalnih stopničkah je na prestižni seriji stal 29-krat, od tega devetkrat na najvišji. Ahonen je trenutno v senci rojakov, 29-letnega Mattija Hautamaekija in Villeja Larinta (edini zmagovalec tekem za svetovni pokal v letošnji zimi, ki ni Avstrijec), ki po lanski izgubljeni sezoni doživljata preporod, odkar je glavni trener postal Pekka Niemelae, ki se je vrnil s službovanja v Franciji, kamor je odšel, ker ga leta 2006 ni najela slovenska smučarska zveza. Z visokimi pričakovanji so prišli tudi Norvežani, ki imajo aduta v Tomu Hildeju in Johanu Evensenu.