V sobotnih nastopih Peter Mankoč in Damir Dugonjič nista priplavala želenih drugega in tretjega finala v Dubaju. Svetovni rekorder Mankoč je bil na 100 mešano prekratek za desetinko in eno mesto, Ravenčan Dugonjič pa je na 50 prsno osvojil deseto mesto in finale zgrešil za pet stotink sekunde. Prvi med Slovenci je bil v popoldanskem programu na vrsti 32-letni Mankoč, ki je na zadnjem prvenstvu pred dvema letoma v tej disciplini osvojil srebro, lani v Carigradu pa je postavil tudi svetovni rekord (50,76 sekunde). "Počutil sem se precej slabše kot zjutraj, posebej v kravlu je bilo težko. Seveda sem naredil tudi nekaj napak, a te so delali tudi drugi," je ocenil vidno razočarani Peter Mankoč.

Sprva je Mankoč (del krivde za neuspeh je pripisal tudi dejstvu, da je letos zaradi poškodb izgubil precej treninga) menil, da bo konkurenca šibkejša in da bo izid 52,80 zadostoval za finale: "Bil bi zadovoljen, če bi plaval 52,5 in izpadel. Tako pa ne morem biti zadovoljen z nastopom in tudi deveto mesto glede na moje uvrstitve ni tisto, kar sem pričakoval."

Dugonjič je na 50 prsno z dosežkom 26,76 za pet stotink sekunde zaostal za polfinalom. Sprva je kazalo, da se bo 22-letni plavalec ravenskega Fužinarja in univerze Berkeley brez težav zavihtel v finale, saj je v prvem polfinalu osvojil tretje mesto, a je bil drugi polfinale veliko hitrejši in Dugonjič je tekmo končal kot deseti. "Rezultat niti ni bil tako slab, a želja je bila finale. V Dubaj sem prišel sredi sezone, zaradi vseh izpitov na univerzi nisem stoodstotno pripravljen, kljub temu pa sem mislil, da bo zadostovalo za finale na 50 in 100 prsno. Spet sem spoznal, da bom moral trdo delati in potem bodo prišli tudi izidi," je dejal Damir Dugonjič.

Zadnji dan SP je Robi Žbogar tudi v tretjem nastopu v Dubaju dosegel nov osebni rekord, tokrat celo državnega na 200 delfin - 1:54,74, kar je zadostovalo za 17. mesto. Kot vsi plavalci iz Radovljice je tudi Žbogar na SP pokazal najboljšo letošnjo formo v zimski sezoni, v veliki želji po dobrem dosežku pa je na dveh obratih zapravil še boljši dosežek. Lasten osebni rekord je izboljšal za 18 stotink sekunde: "Ne morem reči, da nisem zadovoljen. Državni rekord je dober dosežek, a želel sem si še nekaj desetink boljši čas, morda pol sekunde." Olimpijina plavalka Nina Sovinek je na 200 prosto z 2:01,62 zasedla 40. mesto, za svojim najboljšim letošnjim izidom, doseženim nedavno na EP v Eindhovnu, pa je zaostala debeli dve sekundi.

Slovenski selektor Roni Pikec je po koncu SP takole ocenil slovenske nastope: "Z uvrstitvami ne moremo in ne smemo biti zadovoljni, posebno po soboti, ko smo pričakovali, da bosta Mankoč in Dugonjič reprezentanci priplavala drugi in tretji finale. Izida obeh v polfinalu sicer nista bila slaba, a je zmanjkalo nekaj stotink za finale. En finale je vsekakor manj od pričakovanj."