"Zdaj imamo spet pošteno staro plavanje. Trdo delo, ki je poplačano, in boj plavalca proti plavalcu," je pokomentiral Lochte, ki je prvi plavalec v letu 2010 oziroma po prehodu z visokotehnoloških na tekstilne kopalke, ki je plaval individualne svetovne rekorde.

Ena pomembnejših zgodb prvenstva se je odvijala tudi v disciplini 50 metrov prosto, kjer je Brazilec Cesar Cielo Filho branil ugled svetovnega in olimpijskega prvaka, ki mu ga je na panameriških igrah načel Američan Adrian Nathan. Brazilec je na koncu dobil tudi tekmo na SP v 25-metrskih bazenih. Zmago si je zagotovil že na prvih 25 metrih, v končnici pa zanesljivo ugnal Francoza Frederica Bousqueta in Američana Josha Schneiderja.

Med najbolj zanimivimi disciplinami je bila ženska prestižna tekma na 100 prosto, kjer so se uresničile napovedi strokovnjakov in prepričljivo je zmagala nizozemska šampionka Ramoni Kromowidjodjo pred rojakinjo Femke Hemskerk, tretja je bila Američanka Natalie Coughlin, ki si je na SP priborila že svojo tretjo posamično odličje. Kromowidjodjojeva je z 51,45 postavila tudi nov rekord prvenstev.

Najboljšo slovensko uvrstitev tretjega dne predtekmovanja na jubilejnem 10. evropskem plavalnem prvenstvu v Dubaju je dosegla plavalka Gorenjske banke Radovljice Nina Cesar, ki je z dosežkom 4:08,61 osvojila 18. mesto. Fužinarjeva Tjaša Oder je bila s 4:11,39 23.

"Letos še nisem bila tako hitra. Bila sem boljša kot na EP v Eindhovnu, kar je bil tudi glavni cilj. Po drugi strani pa je bilo zelo težko, veliko težje kot včeraj na 800 prosto. Tam sem bila le sekundo počasnejša, a vse skupaj je na 800 metrov nekako lažje, bolj sproščeno," je nastop pokomentirala 20-letna Cesarjeva in dala med vrsticami vedeti, da si je želela še nekaj boljši dosežek.

Tudi dvakratna mladinska evropska prvakinja Odrova ni bila nezadovoljna: "Vrhunec forme sem načrtovala za evropsko prvenstvo v Eindhovnu in razumljivo je, da sem tukaj malo počasnejša."

Z dosežkom je bil zadovoljen tudi Robi Žbogar na 50 delfin, ki je s 24,06 dosegel nov osebni rekord in 38. mesto med 119 plavalci, a kot pravi, je ta nastop vendarle izkoristil le za trening pred tekmo na 200 delfin. "Osebni rekord je lepa spodbuda, ampak škoda, da nisem šel pod 24. Sicer pa res nisem nič pričakoval in to je bilo le neke vrste ogrevanje za 200 delfin," je povedal plavalec, ki je imel ob uvodu prvenstva lažje težave s poškodbo rame in je prvo tekmo izpustil, a je poškodbo saniral.

Manj zadovoljna je bila mlada plavalka Ilirije Tjaša Vozel z dosežkom 1:09,36 in 29. mestom na 100 prsno. "Pričakovala sem še manj, sem tukaj na treningih povsem brez občutka. Na razplavanju res ni šlo nikamor," je povedala ena najbolj obetavnih slovenskih plavalk, ki sama rada prizna, da ima velike želje, a da naredi kakšen trening premalo.

Danes bo imela slovenska reprezentanca vnovič nekaj tekmovalcev za najvišja mesta. Svetovni rekorder Peter Mankoč bo začel z obrambo srebra na 100 mešano z zadnjega prvenstva 2008 v Manchestru, Damirja Dugonjiča čaka paradna disciplina 50 prsno, predstavili pa se bosta tudi plavalki Olimpije Katja Hajdinjak in Nina Sovinek na 100 delfin oziroma 50 prosto.