Trenutno je v Sloveniji registriranih nekaj manj kot 104.000 brezposelnih. "To raven smo pričakovali - konec leta 2009 smo napovedovali okoli 105.000 brezposelnih," je na novinarski konferenci, namenjeni predstavitvi zakona o urejanju trga dela, dejala Kopač Mrakova.

Konec novembra je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 103.831 brezposelnih oseb, kar je 1,1 odstotka več kot oktobra in 8,8 odstotka več kot novembra lani.

Raven brezposelnosti tudi ni presenetljiva v kontekstu drugih evropskih držav, ki se soočajo s podobno krizo kot Slovenija, pravi Kopač Mrakova. Stopnja anketne brezposelnosti v Sloveniji je trenutno 7,6 odstotka, medtem ko je povprečje celotne EU 9,6 odstotka.

Rast brezposelnosti se umirja, a se je kljub rasti števila brezposelnih glede na lani povečalo število zaposlitev, poudarja državna sekretarka. V obdobju od januarja do novembra se je v primerjavi z enakim obdobjem lani število zaposlitev povečalo za 17,2 odstotka na nekaj manj kot 52.300 brezposelnih, število prostih delovnih mest pa za 7,1 odstotka na 160.300.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zadnjo napoved brezposelnosti v letu 2011 podal v svoji jesenski napovedi gospodarskih gibanj, objavljeni 8. oktobra.

Zapisal je, da se bodo razmere na trgu dela v letu 2011 še naprej umirjale in da bo v letu 2012 prišlo do izboljšanja. Trg dela se bo na izboljšanje gospodarske aktivnosti odzval z zamikom, prenehala bosta učinkovati tudi interventna zakona za ohranjanje delovnih mest.

"Po pričakovanjih se bo število zaposlenih zmanjševalo še tekom prvega četrtletja 2011, potem pa bo začelo počasi naraščati, vendar bo v povprečju leta še vedno za 0,3 odstotka nižje kot letos," so zapisali.

Število zaposlenih naj bi se zmanjšalo v predelovalnih dejavnostih, rudarstvu, gradbeništvu, kmetijstvu in nekaterih tržnih storitvah, povečalo pa v nekaterih poslovnih in javno storitvenih dejavnostih, med drugim na področju varstva otrok in oskrbe starejših.

"Ob takšnih gibanjih in ob predpostavki ohranjanja relativno visoke stopnje vključenosti brezposelnih v programe aktivne politike zaposlovanja pričakujemo, da bo povprečno število brezposelnih v letu 2011 doseglo okoli 103.000, stopnja registrirane brezposelnosti pa 11 odstotkov," pravijo in dodajajo, da izboljšanje obeh kazalnikov pričakujejo v letu 2012, da pa bo zaradi strukturne brezposelnosti potekalo počasi.

Umar je za leto 2010 napovedal povprečno okoli 101.000 brezposelnih, povprečno stopnjo registrirane brezposelnosti 10,7 odstotka, povprečno stopnjo anketne brezposelnosti pa 7,2 odstotka.

Zakon o urejanju trga dela, ki bo nadomestil zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, je začel veljati 27. oktobra, uporabljati pa se bo začel 1. januarja 2011.