151držav sveta se muči s hujšimi korupcijskimi težavami kot Slovenija. Vsaj tako je razumeti indeks zaznave korupcije, kot jo meri Transparency International, pri čemer je indeks 6,4 točke nekoliko slabši kot lani, saj je padel za 0,2 odstotne točke. Komisija za preprečevanje korupcije je v četrtek tako javnosti razkrila, da je Slovenija na presečišču, ki zahteva bolj odločno in dosledno, a še vedno pravno korektno omejevanje korupcije na vseh področjih. Za uspešno omejevanje korupcije pa sta nujna povrnitev zaupanja v institucije pravne države in več politične kulture.

69 besed ima vsebinski del potrdila, ki ga je javnosti v sredo predočila notranja ministrica Katarina Kresal, ki je tako postavila oviro pred kotalečo se gmoto očitkov, da ima težave z mamili in je morala zato poiskati pomoč v ljubljanskem kliničnem centru. Toliko o politični kulturi.

70 odstotkov Nigerijcev živi pod pragom revščine, čeprav država zasluži več milijard evrov na leto samo s prodajo nafte. Zadnje, v četrtek razkrite depeše ameriških veleposlaništev so pokazale, da je multinacionalka Shell brez kančka sramu priznala, da ima ljudi v vseh segmentih nigerijske vlade, zaradi česar brez težav prihaja do pravic za vrtanje, informacije, ki so jih pridobivali Shellovi ljudje, pa so brez težav delili tudi z ameriškimi obveščevalnimi službami, ki Shellu seveda niso ostale nič dolžne. Objavljene depeše so samo še dokaz več, da živimo v vzporednih svetovih, za Slovenijo pa je lahko tolažba, da nigerijski predsednik pomenljivega imena Goodluck Jonathan morda res ni ponujal nafte za srečanje z Obamo, je pa zato Nigerija na 134. mestu lestvice zaznave korupcije.

648,9 milijona evrov kazni je evropska komisija v sredo naložila petim azijskim proizvajalcem zaslonov LCD, ker so se dogovarjali o cenah in s tem škodili evropskim kupcem televizorjev, računalniških zaslonov in drugih proizvodov, ki imajo zaslone LCD. Zasloni, ceste, programska oprema, kuhano vino, trgovine, pivo, smučarske vozovnice... Nič več ni sveto tem kartelcem.

4 kvadratne metre ima na voljo nekdanji Vegradov tuji delavec, ki biva v velenjskem samskem domu. Odštevši slaba 2 kvadratna metra, ki ju zaseda postelja, mu ostaneta za zdravo gibanje dva kvadrata. Za lažjo predstavo: 1,4 metra krat 1,4 metra velik kvadrat. Za to mizerijo, ki je občasno neogrevana, morajo brezposelni delavci, ki ne prejemajo niti nadomestila – ker so tujci, ki smejo za mizerno plačo delati, ne pa tudi živeti človeka vredno življenje – odšteti 115 evrov na mesec.

1,4 milijona evrov kazni in štiri leta za rešetkami je v ponedeljek med stenami sodišča odmevala sodba za nekdanjega obrambnega ministra, ki je proračun z neracionalnim nakupom vozil oškodoval za natančno takšno vsoto, kot znaša kazen. V tej zgodbi sicer nastopajo Zagreb, Rončević in Iveco, ne morda Ljubljana, Erjavec in Patria, a principi delovanja so enaki, vse drugo so nianse.