Nastopili bodo še mlajši člani Mitja Krevs, Peter Oblak in Jan Breznik, mladinci Vid Zevnik, Rok Potočnik, Rok Puhar in Urban Jereb ter mlajša članica Lucija Krkoč in mladinka Kaja Obidič.

"Naši maratonci so se izjemno približali tudi novi zaostreni normi za olimpijske igre v Londonu. To so dobri izidi, ki jih še pred časom nismo pričakovali. Kažejo se že načrti dela, ki smo ga zastavili pod vodstvom slovenskega rekorderja Romana Kejžarja. Tako bosta na EP v krosu nastopil Kosmač in Kobe, ki naj bi se uvrstila v prvo polovico. Zevnik se je tri tedne načrtno pripravljal na EP v krosu. Krkočeva in Obidičeva sta gorski tekačici in prehod na kros ni tako težak. Že v prvi polovici januarja pa bomo imeli srečanje, na katerem bomo postavili načrt treningov, ki bodo usmerjeni na EP v Velenju. Ogrodje ekipe pa bo nastopilo že na Portugalskem," je povedal vodja ekipe in predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije (AZS) Martin Steiner.

"Lani sem zaključil športno pot in AZS je podprla moje razmišljanje, da naredimo kaj več na srednjih in dolgih progah. V začetku leta sem sestavil ekipo iz dobrih rekreativcev. Pokazali smo več, kot smo pričakovali, in se je vložek AZS v priprave in testiranja že bogato obrestoval. Čaka pa nas še precej trdega dela, brez katerega ni rezultatov. Želim si tudi, da bi se ekipi pridružil še Mitja Kosovelj ter da bi se, podobno kot pri moških, začelo delo tudi v ženski konkurenci," je dejal Kejžar.

Kosmač na EP pričakuje uvrstitev na polovico, Kobe pa ima malo manjše cilje, ker je imel prejšnji vikend zdravstvene težave. Zaradi zastrupitve je moral štiri dni počivati. "Poleg tega smo imeli letos že nekaj vrhuncev, EP v maratonu v Barceloni, ljubljanski maraton in tekmo v Torinu. Na EP potujem neobremenjen in bom predvsem nabiral izkušnje za prvenstvo prihodnje leto," je pojasnil Kobe.

"Pričakujem uvrstitev v prvo tretjino nastopajočih. Triindvajset dni sem se pripravljal v Keniji, treningi pa so bili zelo uspešni. Pred dvema tednoma sem se tako na kontrolni tekmi izkazal z 12. mestom med 108 mladinci na krosu na Nizozemskem," je povedal Zevnik.

Na EP na Portugalskem se bodo predstavili tudi slovenski organizatorji EP prihodnje leto v Velenju. Trener Edvin Kosovelj je dodal, da bi lahko na EP na domačih tleh, kjer računajo na nastopa Sonje Roman in Boštjana Buča, slovenska ekipa posegli tudi med deseterico.